ČESTITKA SATMARIJA I SRDIĆA

Predsednik Opštine Adrijan Satmari i predsednik Skupštine opštine Saša Srdić čestitali su svim građanima Dan državnosti Srbije, koji proslavljamo 15. i 16. februara.

Povodom Dana državnosti kada se u Srbiji slavi spomen na Prvi srpski ustanak, podignut u Orašcu 1804. godine i spomen na prvi Ustav Knjažestva Srbije – Sretenjski ustav iz 1835. godine, predsednici Satmari i Srdić su  istakli da je 15. februar najvažniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije jer se sećamo prve srpske revolucije i prvog srpskog Ustava.

Predsednik Satmari je istakao vezu koja 1804. i 1835. godinu čini neraskidivom: “Veru i nadu u slobodu kao i stvaranje savremene srpske države utkao je srpskom narodu vožd Karađorđe. Miloš Obrenović je taj put nastavio što je rezultiralo naprednim i za to vreme demokratskim ustavom. Nit koja povezuje te dve godine je konačan put ka slobodi i razvoju demokratske misli u Srbiji.”

„Danas bismo mogli da ispričamo svojoj deci ko je bio vožd Karađorđe. Ovo je dan kad se sa ponosom sećamo prve srpske revolucije i prvog srpskog ustanka i slobodarske tradicije na kojima smo postigli nacionalno oslobođenje i osvojili ljudska prava i slobodu. Važno je da mi ne zaboravimo, a naša deca saznaju od nas ko su bili naši preci koji su poginuli za slobodnu Srbiju, koju nastavljamo da gradimo mi, njihovi potomci”, istakao je Saša Srdić

You May Also Like

More From Author