STIŽU PARE ZA BOLJU ENERGETSKU EFIKASNOST

U opštini Bačka Topola je, danas, prepodne potpisan ugovor o subvenciji za energetsku efikasnost sa 113 lica. Danas je zaključeno 113 uguvora, čija vrednost iznosi 45.300.000 dinara.

Svoje domove tokom zime možete da utoplite, ali i da ujedno sačuvate kućni budžet. Kako bi poboljšali kvalitet grejanja u kući, iskoristite subvencije države za energetsku efikasnost i smanjite troškove.

“Ove godine za kokurs Opština Bačka Topola izdvojila je 10 miliona dinara iz budžeta, uspešno smo konkurisali kod Ministarstva rudarstva i energetike i oni su opredelili dodatnih 10 miliona dinara za ove namene, tako da ukupan iznos podrške iznosi 20 miliona dinara. Danas smo zaključili 113 uguvora, čija vrednost iznosi 45.300.000 dinara. Realizacijom ovih ugovora napravicemo veliki korak ka racionalnoj potrošnji energenata. Veoma je važan i nastavak ovog projekta, te ćemo i ove godine opredeliti sredstva za ove namene u budžetu opštine. Zainteresovani su mogli da konkurišu za zamenu stolarije, za nabavku toplotnih pumpi i za nabavku kotlova za gas ili na biomasu, odnosno za ugradnju solarnih panela i solarnih kolektora. Najveće interesovanje je bilo za zamenu stolarije i za ugradnju kotlova na gas.” – objašnjava predsedik opštine Adrian Satmari.

„Veliki broj prijavljenih lokalnih samouprava za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova pokazuje da je tema energetske efikasnosti prepoznata kao prioritet ne samo u Vladi, nego i od strane gradova i opština, kao i samih građana. Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a za subvencije je izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara. Naš plan je da još 50.000 domaćinstava dobije subvencije, jer smo obezbedili duplo više sredstava“, rekla je ministarka Dubravka Đedović, navodi se u saopštenju i dodaje

“Srbija trenutno troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek da proizvede istu jedinicu BDP. Naš cilj je da do 2030. značajno smanjimo potrošnju energije, a to nećemo uspeti bez aktivne uloge države, jer energetska efikasnost zahteva velika ulaganja, niti bez učešća građana, kroz programe kao što je ovaj koji realizujemo u 131 lokalnoj samoupravi”

“U Bačkoj Topoli, zainteresovani su mogli da konkurišu za zamenu stolarije, za nabavku toplotnih pumpi i za nabavku kotlova za gas ili na biomasu, odnosno za ugradnju solarnih panela i solarnih kolektora. Najveće interesovanje je bilo za zamenu stolarije i za ugradnju kotlova na gas.” – objašnjava predsedik opštine Adrian Satmari.

You May Also Like

More From Author