SVEČANO URUČENE BORAČKE LEGITIMACIJE

 U zgradi Skupštine opštine Bačka Topola svečano su uručene boračke legitimacije onima koji su stekli to pravo kao borci u jedinicama srpske vojske, kao pripadnici redovnog ili rezervnog sastava tokom poslednjeg rata na tlu bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine. Boračke legitimacije primilo je preko 100 nekadašnjih boraca, a uručila ih je u ime Nikole Selakovića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, njegova zamenica Sanja Lakić u prisustvu predsednika SO Saše Srdića i zamenika predsednika Nimroda Tomika.

 

-Vi ste poštovani borci pokazali da ste dostojni potomci svojih predaka. To ste dokazali devedesetih godina kada je bilo najteže, kada je srpski narod ponovo bio ugrožen. Ne oklevajući ni jednog trenutka obukli ste uniformu, uzeli pušku i krenuli da branite srpske zemlje i srpski rod. -I eto čekali ste toliko dugo da se država seti da postojite, da ste se borili za slobodu i srpski narod. Zbog toga sam došla ovde. Da vam uputim izvinjenje zbog toga što vas se država nije ranije setila. Sada je došlo neko drugo vreme, Srbija ekonomski jača, postaje ekonomski snažnija. Stabilna Srbija sada može da posveti punu pažnju ratnim vojnim invalidima,  porodicama palih boraca, i vama nekadašnjim borcima – rekla je Sanja Lakić

Saša Srdić je naveo da su na osnovu Zakona o pravima boraca koji je usvojen 2020. godine u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, na predlog predsednika Aleksandra Vučića, a koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine ratni vojni invalidi i porodice palih boraca sagledani maksimalno.

“Nikada u istoriji se na takav način nije vodila briga o ratnim vojnim invalidima i o porodicama palih boraca, kako to čini ova sadašnja Srbija. Ratni vojni invalid prve kategorije danas dobija 360.000 dinara mesečno, a majke i očevi palih boraca mesečno dobijaju po 100.000 dinara. Toga nikad u istoriji srpske države nije bilo. Mi znamo da im taj novac ne može vratiti najmilije, ali se sadašnja država Srbija potrudila da im bar omogući pristojan život,”- istakao je Srdić

Boračka legitinmacija osim toga što dokazuje da je njen nosilac srpski ratni veteran, pruža i određene pogodnosti u korišćenju usluga u maloprodajnim objektima, osiguravajućim kućama, bankama i drugim firmama koje su potpisale ugovor sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podizanje boračke legitimacije je prvi korak koji činite u postupku dobijanja najvećeg priznanja države Srbije za ono sto ste učinili za srpski narod, za otadžbinu, a to je Boračka spomenica. Kao što mnogi od vas u svojim kućama i danas čuvaju ,,Albansku spomenicu”, uskoro će i vaša deca i unuci moći da čuvaju vašu Boračku spomenicu koju je Sanja Lakić u ime države Srbije kao najveću zahvalnost, uručila danas u Bačkoj Topoli. kazao je Srdić.

Svi su još jednom čestitao dobitnicima boračkih legitimacija i zamolio ih da prenesu svim onima koji se do sada nisu registrovali, da to što pre učine.

You May Also Like

More From Author