VETROPARK – BAČKA TOPOLA, PERSPEKTIVNA ZA KORIŠTENJE ENERGIJE VETRA

U naredne tri godine Srbija će dobiti novih 600 megavata obnovljive energije. To je rezultat prve aukcije u našoj zemlji i najveće u regionu za takve projekte na kojoj su se nadmetali domaći i strani investitori. Velika je konkurencija za gradnju novih vetroparkova. Sve je izvesnije da će jedan dobiti “zeleno svetlo” u bačkotopolskoj opštini, na području katastarskih opština Njegoševo, Novo Orahovo i Gunaroš.

U naredne tri godine Srbija će dobiti novih 600 megavata obnovljive energije. To je rezultat prve aukcije u našoj zemlji i najveće u regionu za takve projekte na kojoj su se nadmetali domaći i strani investitori. Velika je konkurencija za gradnju novih vetroparkova. Sve je izvesnije da će jedan dobiti “zeleno svetlo” u bačkotopolskoj opštini.

Kompanija “Electron Energy Beta” iz Subotice podnela je upravi Opštine Bačka Topola inicijativu za donošenje odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane “Bačka Topola”, na području katastarskih opština Njegoševo, Novo Orahovo i Gunaroš.

Ova kompanija se bavi upravljanjem investicija u oblasti obnovljivih izvora energije, a imaju nameru da započnu realizaciju projekta izgradnje ovdašnje vetroelektrane, prepoznajući ovo područje kao “perspektivno za iskorišćavanje energije vetra”, navedeno je u inicijativi.

Na području od oko 1.125 hektara, ovaj investitor je zainteresovan za izgradnju četiri vetrogeneratora sa pristupnim putevima i sistemom kablovske podzemne mreže, koja će međusobno povezivati vetrogeneratore i ceo kompleks sa mestom za isporuku proizvedene energije u postojeću elektroenergetsku mrežu.

Srbija već ima osam vetroparkova snage 398 megavata i dva vetroparka su u izgradnji. Ove aukcije donose izgradnju još četiri vetroelektrane na području: Pančeva, Kovina, Kovačice i Crnom Vrhu i tri manja solarna parka u Knjaževcu, Lebanu i Čupriji.

Analize pokazuju – svet će u narednih pet godina udvostručiti kapacitete zelene energije. Međutim, prema “Međunarodnoj agenciji za obnovljive izvore energije”, to je nedovoljno da se ispuni Pariski dogovor o smanjenju globalnog zagrevanja i pozivaju na veće korišćenje čiste energije. Do kraja decenije ocenjuju – svet bi godišnje morao da dodaje čak 1.000 gigavata iz obnovljivih izvora

“Napominjemo da će realizacija ovog projekta doneti višestruku korist kako razvoju opštine, tako i građanima i lokalnom stanovništvu koje može ostvariti prihode u postupku rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao i prilikom izgradnje vetroelektrane, za šta će se angažovati kapaciteti sa teritorije opštine Bačka Topola”, piše u pisanoj inicijativi “Electron Energy Beta”.

Odbornici Skupštine opštine Bačka Topola će na predstojećem zasedanju razmatrati Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane “Bačka Topola”, a ukoliko ona bude usvojena, nakon izrade plana o trošku investitora, dokument će se naći i na javnom uvidu.

You May Also Like

More From Author