BAČKA TOPOLA – SAVLADAN NAJVEĆI I NAJSLOŽENIJI OBJEKAT- NA TRASI BRZE PRUGE NOVI SAD – SUBOTICA

Najveći objekat je vijadukt u VOJVODINI, nedaleko od Bačke Topole, koji je dugačak 1,4 kilometra. Postavljen je poslednji horizontalni raspon, nakon čega ovaj objekat sada predstavlja jednu građevinsku celinu, saopštila je danas “Infrastruktura železnice Srbije”. Gradnje brze pruge Novi Sad – Subotica se finansira iz kredita kineske Eksim Banke i budžeta Srbije. Radovi su počeli 1. jula 2022. godinem, a rok za završetak je decembar 2024. godine.

Poslednja horizontalna ploča duga oko 50 metara predstavlja raspon između 13. i 14. stuba vijadukta i postavljena je iznad puta Vrbas – Kula. Kako se ukazuje u saopštenju, projektom izgradnje brze pruge Novi Sad Subotica državna granica Kelebija za 200 km/sat, u Vrbasu je predviđena izgradnja novog vijadukta dužine oko 1.417 metara.

Radovi na njegovoj izgradnji započeti su 1. jula 2022. godine. Novi vijadukt u Vrbasu biće dvokolosečan, sa razmakom koloseka od četiri i po metra. Svi stubovi vijadukta su armiranobetonski, dok se čeličnim konstrukcijama premošćava ukupno osam raspona, svaki dužine 48,7 metara.

Prema procenama stručnjaka , fizički procenat izvršenja: preko 80 odsto, dok finansijski iznosi oko 70 odsto. Radovi na donjem stroju na celoj deonici su završeni u procentu od 95 odsto, a radovi na postavljanju novog gornjeg stroja su izvršeni u procentu od oko 50 odsto. Izvode se radovi na gotovo svim inženjerskim objektima, ukupno ih ima 58 (mostovi, propusti, nadvožnjaci, podvožnjaci) – procenat završenosti 75 odsto, završavaju se radovi na pristupnim saobraćajnicama.

Privrednici i gradjnai Bačke Topole sa radošću su primili ovu vest jer smatraju da će ova pruga znatno doprineti privrednom pozicioniranju ove severnobačke opštine.

You May Also Like

More From Author