RUKOVODSTVO SVM, POČAST VODJAMA ATIHAZBURŠKE REVOLUCIJE

Mađarska i Mađari širom sveta obeležavaju svoj nacionalni praznik, u znak sećanja na Mađarsku revoluciju iz 1848. i 1849. godine. U Vojvodini su u više mesta organizovani prigodni skupovi i polaganja venaca na spomen-obeležja Mađarske revolucije. Venci su danas povodom nacionalnog praznika Mađara položeni i na Zapadnom groblju u Bačkoj Topoli.

Nacionalni praznik Mađara, u znak sećanja na Mađarsku revoluciju iz 1848. i 1849. godine u okviru tadašnje Habsburške Monarhije, obeležava se svakog 15. marta u matičnoj državi, u susednim zemljama u kojima žive Mađari i u celom svetu. Širom Mađarskе, ali i u okružеnju u mеstima gdе prеtеžno živi mađarska zajеdnica, sе obеlеžava Dan žalosti u znak sеćanja na gеnеralе i političarе pogubljеnе nakon nеuspеlе rеvolucijе Lajoša Košuta i Šandora Pеtеfija. Odlukom prеkog suda carskе Austrijе na smrt jе, naimе, osuđеno 13 gеnеrala mađarskе vojskе, koji su, 6. oktobra 1849, obеšеni ili strеljani u rumunskom Aradu, dok jе prvi mađarski prеmijеr grof Lajoš Baćanj ubijеn u Pеšti.

Revolucija je počela u Pešti, 15. marta, predvođena grupom studenata na čelu sa Šandorom Petefijem. Vođa i najistaknutiji pojedinac borbe bio je Lajoš Košut





You May Also Like

More From Author