RADNA AKCIJA GRADJNA NA UREDJENJU BAČKOTOPOLSKOG JEZERA

Lokalna samouprava opštine Bačka Topola zajedno sa Mesnom zajednicom Bačka Topola i JP „Komgad“ i udruženjima gradjana,institucija i civilnih organizacija organizovali današnje prolećno čišćenje šetališta, sađenje cveća i sakuplјanje smeća kraj Bačkotopolskog jezera.Učestvovali i predsednik SVM-a Balint Pastor i pedsednik opštine Adrijan Satmri i brojni funkcioneri pokrajine i opštine.

Akciju je 12. maja pratilo i lepo vreme kao i dobro raspoloženje učesnika koji su potvrdili da je jezero biser na koji treba da budemo ponosni i da ga čuvamo. Poručili su da prostora za odgovorniji odnos prema očuvanju sredine još uvek ima i pozvali one koji će boraviti na ovom prostoru da za sobom pospreme i ostave red kakav su i zatekli.

– U Bačkoj Topoli se već tradicionalno održava čišćenje jezera posle prvomajskih praznika. U sklopu akcije sakupljamo otpad, farbamo klupe i elemente dečjeg igrališta. Učesnici su lokalne institucije, civilne organizacije, udruženja i građani. Akcija je protekla u dobroj atmosferi, rezultati su vidljivi, zbog toga razmišljamo da ponovimo čišćenje i u drugoj polovini godine.- rekao je predsednik opštine Adrijan Satmari i dodao

 “Zbog razvoja domaćeg turizma raste i atraktivnost Bačkotopolskog jezera. Povećao se broj kupača, kampera i ribolovaca. Prva faza izgradnja autokampa je završena, kao i objekat umetničke kolonije na drugoj obali jezera, gde se isto mogu održati prigodne manifestacije. Ovde je formirana i plantaža lavande što čini ovu lokaciju još atraktivniji. Na istočnoj obali jezera – u skladu sa odobrenjem za zaštitu prirode – izgradili smo i šetalište prekriveno tucanim kamenom, koje je ujedno i poučna staza, prikazajući šetačima prirodu Bačke Topole. U planu je izgradnja šetališta i na zapadnoj obali. Već smo nekoliko puta spomenuli da je Park prirode Bačkotopolske doline je zaštićeno područje, njegov prirodni svet je veoma vredan, a jezero je takođe proglašeno kao ribarsko područje. Zbog toga je osnovano preduzeće koja će se baviti održavanjem jezera i okoline. Veće turističko interesovanje i povećan broj sadržaja na zaštićenom području opravdava otvaranje posebne firme sa upravljanje resursima”.

Predsednik Opštine Adrian Satmari zahvalio je svima koji su došli na ovogodišnju akciju i izrazio zadovoljstvo odzivom. 

You May Also Like

More From Author