SATMARI POTPISAO UGOVOR SA MINISTARKOM DJEDOVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Novom Sadu ugovore lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima država obezbedila oko dve milijardi dinara, saopšteno je iz tog ministarstva. Predsednik opštine Adrijan Satmari, preuzeo ugovor za Bačku Topolu.

Lane je, opština Bačka Topola obezbedila je 10 miliona, a nadležno ministarstvo dodatnih 10 miliona za ovaj konkurs. Tada su najtraženiji bili konkursi za zamenu prozora i nabavku kotlova za gas. Nakon što je utrošen novčani okvir od 20 miliona dinara, nije bilo više mogućnost za podršku podnetim molbama, ali je lokalna samouprava odlučila da preusmeri još dva miliona dinara. Od Ministarstva rudarstva i energetike zatražen je isti toliki iznos kako bi svi oni koji su podneli urednu dokumentaciju mogli da dobiju subvencije. Sada idu nova davanja zavaljujući sredstvima budžeta Srbije i naravno budžeta Bačke Topole.

Građani će moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije. Prvi put raspisujemo posebne javne pozive za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja, rekla je Đedović.

Od 137 lokalnih samouprava na ovom javnom pozivu, 16 opština pripada grupi devastiranih, dok su 32 opštine prepoznate po visokoj zagađenosti, što znači da će građani u ovim opštinama imati mogućnost da uz bespovratna sredstva države utiču i na smanjenje emisije štetnih gasova u svojim mestima, ali što je najvažnije da smanje svoje račune, objasnila je Đedović.

Slično kao i prošle godine, u prvom krugu raspiše se javni poziv za učešće izvođača radova u sprovođenju mera, nakon čega će  biti raspisan konkurs za građane, o čemu će biti blagovremeno obavešteno stanovništvo.

“Danas sam u Novom Sadu sa ministarkom rudarstva i energetike potpisao ugovor o konkursu energetske efikasnosti .Sa zadovoljstvom objavljujem da ćemoI ove godine održati konkurs za unapređenje domaćinstva, ukupne vrednosti od 20 miliona dinara. U okviru konkursa za energetsku efikasnost, u Opštini Bačka Topola, zahvaljujući tome, u poslednje dve godine, renovirano je skoro 210 domaćinstava.- rekao je Satmari

You May Also Like

More From Author