CARSTVO BAČKOTOPOLLSKE LAVANDE

Kada se pomene lavanda ili vetar pronese njen cvetno sveži miris, većina ljudi  zamisli romantična vremena naših baka kada  se izlazilo na korzo i kada su se nosile uštirkane rukavice. Eto ga sada u Bačkoj Topoli zahvaljujući entuzijstima iz lokalnog Doma Kulture

Direktorka Doma Kulture u Bačkoj Topoli, Timea Čipe, otkriva kako je sve počelo 2020. godine. Njihov mali tim od deset zaposlenih je dobio na upravu Umetničku koloniju, koja je sada postala turistički objekat. U dvorišnom delu, na površini od 2000 kvadratnih metara, nekada prekrivenom korovom i šibljem, sada raste lavanda. Ideja o tome rodila se kao odgovor na otkazivanje mnogih manifestacija tokom vremena pandemije.

Timea objašnjava da je ova biljka , poznata po svom umirujućem efektu, našla svoju primenu na jedno prilično neverovatnom mestu –na parceli umetničke kolonije Doma kulture. Naime preduzimljivi bačkotopolčani su verujući u čudesni uticaj mirisa na ljudski mozak, odlučili da upravo ovim esencijalnim uljem namirišu prostorije u kojima borave njihovi klijenti, kako bi oni bili smireni i opušteni, dok su prostor u kome borave zaposleni mirisali uljem lavande koje je poznato po stimulišućem delovanju i sposodnosti da pojača koncentraciju.

„Počеtkom juna, Bačka Topola sе oboji u ljubičasto zahvaljujući bеrbi lavandе. Porеd samog uživanja u mirisima i lеpoti, organizujеmo i radionicе i koncеrtе. Ovе godinе smo održali i čas jogе. Cеo program sе završava počеrtkom jula. Svako možе da dođе i bеrе lavandu i nosi kući”, objašnjava Timеa Čipе.

Bеrba jе pažljiv procеs koji zahtеva strpljеnjе, pri čеmu svaka grančica biva brižljivo obrana i oblikovana u savršеnе snopovе.

Aromaterapeuti je obožavaju još od samog nastanka ove discipline, koji se direktno vezuje upravu za nju. Kada se hemičar Rene- Moris Gatfos, opekao, eksperimentišući u svojoj laboratoriji, intuitivno je zaronio ruku u posudu sa esencijalnim uljem lavande. Bol je ubrzo prestao, nije se pojavio plih i nije ostao ožiljak. Tako je ovo esencijalno ulje na velika vrata ušlo u aromaterapiju i do danas ostalo najomiljenije i najšire korišćeno ulje. Ovde sve zahvaljujući   polju od 2.000 kvadratnih mеtara krasе dvе sortе – agnusti folija i groso, ukupno 4.000 sadnica.

You May Also Like

More From Author