DOGOVOR O ZAVRŠETKU SRPSKE ŠKOLE U SEGEDINU

Danas sam na poziv potpredsednika Odbora za nacionalne manjine u Mađarskoj, zastupnika Srba u Parlamentu Mađarske, Ljubomira Aleksova posetio Segedin. Utvrdili smo zajedničke zadatke i razmotrili mogućnosti završetka izgradnje srpske škole u Segedinu.- rekao je PREDSEDNIK SAVEZA VOJVODJANSKIH MADJARA BALINT PASTOR

Zajednička saradnja Srba iz Mađarske i Mađara iz Srbije koja traje već 15 godina uspešno se nastavlja,.

Veoma dobri odnosi između susednih zemalja su doveli do odličnih odnosa ne samo između dveju vlada već i između srpskog i mađarskog naroda, a najveće benefite tih odnosa uživaju upravo Srbi u Mađarskoj i Mađari u Vojvodini, poručio je, nedavno, Pastor.

„Želimo da damo punu podršku za očuvanje srpskog identiteta u Mađarskoj i za sva stremljenja koja oni imaju u očuvanju jezika, identiteta, pisma i svega onog što proizilazi iz manjiskog statusa. Razgovarali smo o tome da ćemo svake godine imati zajedničke sednice samouprave Srba iz Mađarske i našeg nacionalnog saveta. U prethodnih petnaestak godina je bilo nekoliko takvih sednica, ali već godinama do toga nije došlo. Mislim da je veoma dobro što skoro svake godine imamo sednice dveju vlada, onda misliom da je ovo nešto najprirodnije,“- podsetio je Pastor i dodao “Danas sam na poziv potpredsednika Odbora za nacionalne manjine u Mađarskoj, zastupnika Srba u Parlamentu Mađarske, Ljubomira Aleksova posetio Segedin. Utvrdili smo zajedničke zadatke i razmotrili mogućnosti završetka izgradnje srpske škole u Segedinu. Događaju je prisustvovao državni sekretar u Kabinetu premijera Mađarske za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama, Mikloš Šoltes, sa kojim takođe dugo gajimo prijateljske odnose.”

„Nama je drago što su Mađarska i Srbija u tkvim odnosima kakvim jesu, najviše koristi imaju Mađari u Srbiji i mi Srbi u Mađarskoj. Razgovarali smo o konkretnim projektima, kao što je naš projekat u Segedinu gde se gradi srpska škola gde imamo i poteškoća oko finansiranja i izgradnja, ali smo pomenuli i pozitivne primere u saradnji,“ rekao je Aleksov.

Kako je ocenio predstavnik Srba u mađarskom parlamentu, Ljubomir Aleksov, , sastanak je protekao u prijateljskom tonu, u želji i nadi da će se saradnja duga 15 godina koju su započeli sa Ištvanom Pastorom i nastaviti.

You May Also Like

More From Author