FISKALNA GIMNASTIKA, USPOSTAVILA VEZU, BAČKE TOPOLE I SEGEDINA

Estimated read time 4 min read

 

Fiskalna gimnastika, učinila je da ponovo „cveta“ trgovina, medju stanovništvom južne Madjarske , (Segedina, Kiškunhalaša, Baje…)i severne Srbije – (Subotice, Bačke Topole, Kanjiže, Sente…) Madjari su, naročito vikendom, masovni posetioci buvljaka u pograničnoj zoni naše zemlje, pre svega pazare, novopazarsku konfekciju, kazane za rakiju,  neretko, svoje prehranbene proizvode , koji pojeftinjuju u Srbiji , zahvaljujući povratu poreza na promet. Iz Srbije se putuje u Segedin i ostala pogranična mesta Madjarske radi kupovine prehranbenih proizvoda i tehnike. Da bi sve bilo realno isplativo potrebno je potrošit 55.000 forinti što je oko 170 evra čime se stiče pravo povratka PDV-a na Madjarskoj granici nakon popune formulara uz prikaz računa njihovoj carini, kojim se potvrdjuje iznočenje robe iz države.Samo na ovoj „operaciji“ štedi se od 27 posto, koliki je povraćaj za veći deo proizvoda, do 18 posto za mleko i mlečne proizvode.

Da bi se dobio novac od AFE ili PDV-a, potrebno je ponovo doći u Mađarsku i pokazati pečat carine da je roba izneta iz zemlje. Zbog toga su na ulazu u Srbiju na Horgošu i Kelebiji, dugi redovi u koloni za povrat poreza.

Iako nas trgovci, u Bačkoj Topoli, bombarduju natpisma o sniženjima, na sve strane, iskusni kupci znaju da se, okreni – obrni, nekako ispostavi da se uvek više isplati kupovati kod komšija u Mađarskoj. Čak i kad se plati gorivo. Kod komšija je ovih dana zadnji talas sniženja, odnosno roba je na popustu od 30 do 70 posto. Može se očekivati da će se takva ponuda zadržati još nepunih mesec dana, odnosno da sa istekom tog perioda neće biti još puno toga da se probere. A, evo kako stoje stvari u ovom trenutku ….

U Segedin se u ovom momentu posebno isplati ići po dečija sedišta za kola. Cene u Tesku se kreću već od 9.000 HUF (100 HUF je otprilike 40 dinara, ili ako vam je lakše 300 HUF je približno 1 evro).

Generalno, vrlo je isplativo u Mađarskoj kupovati obuću, budući da ova susedna zemlja može da ponudi vrlo kvalitetne cipele, i čizme domaće proizvodnje. Slične u Bačkoj Topoli, koštaju obično duplo, ili u najboljem slučaju par hiljada više. Naravno, najbolje prolaze oni koji nose ne tako tražene brojeve: muškarci sa brojem 40 ili 45 (muške letnje kožne cipele, br. 40 već od oko 13 evra!), dok su to kod žena prevashodno brojevi 36, 40 i 41 (kvalitetne i udobne kožne sandale već od 8 evra!).

Osim garderobe, isplati se kupovati i hranu i piće.  Napominjemo – iznad svega vina i tvrde sireve. Poređenja radi, dok u Tesku na akciji možete da kupite crno vino u pakovanju od 0,75 litara za 300 HUF, i odličnu Frankovku po redovnoj ceni od 399 HUF (dakle, malo iznad evra), u Novom Sadu ćete bocu vina sličnog kvaliteta platiti od 400 do 800 dinara, u zavisnosti od profita trgovinskog lanca u kojem kupujete. Sir Edamer, nemačkog proizvođača, kupljen u većem pakovanju, u Segedinu može se naći po ceni od 350 dinara po kilogramu (akcijska cena), dok identičan na rafovima u domaćim supermarketima u istom momentu koštaju od 900 do 990 dinara po kilogramu!

Segedin ima dva šoping mola – “Seged plaza” i posebno bačkotopolčanima atraktivni “Arkad”.
Ovaj šoping mol ima tri sprata sa 130 butika najpoznatijih svetskih brendova koji su namenjeni različitim dubinama džepa, kao i ostale sadržaje poput kafića, restorana, besplatnog parkinga i slično.
Sa druge strane, građani Mađarske ne koriste toliko mogućnost povrata PDV-a.
Na graničnom prelazu Horgoš, prema našim informacijama, sporadične su prijave za povrat poreza, u svega dvadesetak mesečno, za šta je potrebno da potroše najmanje 150 evra. Mađari kod nas najčešće kupuju kozmetiku, garderobu, stolariju i kazane za rakiju.” .

You May Also Like

More From Author

21Comments

Add yours

+ Leave a Comment