BAČKA TOPOLA- TRADICIJA KRIVOLOVA NA PREPELICE

Estimated read time 2 min read

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) ponovo su utvrdili da se u lovu na prepelice koriste nedozvoljena sredstva. U noći izmedju petka i subote na šest lovišta u okolini Obrenovca, Uba i Lajkovca aktivisti DZPPS otkrili su upotrebu elektronskih vabilica čija je upotreba zabranjena zakonom.

DZPPS podseća javnost da su niihovi aktivisti od početka lovne sezone na prepelice (01.08.) do sada evidentirali oko stotinu lovišta širom Srbije na kojima su korišćene tzv. vabilice. Među njima su i lovišta u okolini Siriga, Kikinde, Novog Bečeja, Mokrina, Velikog Gradišta, Bačke Topole, Negotina, Knjaževca, Obrenovca i Ljiga.

Podsećamo da je , 2015. godine, tim za borbu protiv krivolova, koji deluje u okviru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, obišao je nekoliko lokacija u opštini Bačka Topola i u ataru sela Stara Moravica i Pačir otkrio ukupno 6 vabilica za prepelice koje su nepoznate osobe postavile na dve lokacije.

“Imamo saznanja da se intenzivan krivolov prepelica na seobi u lovištima oko Bačke Topole sprovodi duže od jedne decenije. Policiji, lovnoj i inspekciji zaštite životne sredine proteklih godina prijavljeno je mnoštvo slučajeva, a građanima koji su te slučajeve prijavili, krivolovci su pretili i čak naoružani upadali u kuće”, saopštio je Tim za borbu protiv krivolova

Meštani sa severa Bačke su takođe od početka lovne sezone uočili slučajeve krivolova prepelica kod sela Đurđin i Krivaja, a opravdano se strahuje da je mnogo više onih neotkrivenih primera.

“Izuzetno nas zabrinjavaju podaci sa terena. U nekim od obiđenih sela primetili smo strane lovce, goste u lovu na prepelice i grlice, koji su došli iz država gde su ove vrste trajno zaštićene. Pretpostavljamo da ih njihovi domaćini nisu obavestili da će prepelice loviti na nedozvoljen način, uz upotrebu vabilica i da su ih time doveli u opasnost da budu krivično gonjeni”, upozoravaju iz Tima za borbu protiv krivol

You May Also Like

More From Author

29Comments

Add yours

+ Leave a Comment