BAČKA TOPOLA – DUGOVI PRITISKAJU BELE MANTILE, “JANOŠA HADŽIJA”

Estimated read time 3 min read

. Dom zdravlja dr , “dr Janoš Hadži“, iz Bačke Topole je u teškoj finansijskoj situaciji. Trenutna dugovanja, ove medicinske ustanove, iznose 109.114.309. dinara , na ime dugova prema dobavljačima lekova i ostalih potrepština, prouzrokovanih radom ambulanti u selima i nizom drugih opterećenja . Prema procenama, od 364 takve ustavove u Srbiji , 129, medju kojima je i bačkotopolska, je finansiskim teškoćama.

Analiza stanja u Domu zdravlja, pokazuje, da ovako veliko dugovanje, nije prouzrokovano ove godine , već pripada minulim godinama , piše u odgovoru na odborničko pitanje, dr Peterera Červenaka, koje je postavio na poslednjoj sednici Skupštine opštine.

Opština Bačka Topola , kao osnivač Doma zdravlja, je od 2010. redovno obaveštavana o problemima u funkcionisanju ustanove. U više navrata su razmatrani problemi za regulisanje dugovanja ustanove sa ciljem da se dugovi ne nagomilavaju te zbog nemogućnosti obezbedjivanja osnovne delatnosti ustanove. Postoje načelni dogovori sa opštinom , za eventualnu otplatu dugova ali konačnog rešenja još nema.“- objašnjava direktor Janoš Adjanski.

U zdravstneoj ustanovi tvrde da nedostatak sredstava za plate i troškove održavanja ugrožava funkcionisanje apoteka i snabdevanje gradjana lekovima. Posebo, da najveći problem , početna dugovanja RFZO za lekove iz 2010. godine, koji je iznosio preko 59 miliona dinara, koji je vremenom još rastao, pa se neretko dešava da nema lekova za gradjane, a tu su i veliki troškovi koje prouzrokuje rad apoteka koje zahtevaju zakonsku uslovnost pa i broj radnika .

U Domu zdravlja postoje zdravstvene ambulante koje pokrivaju područja sa manje od 1000 stanovnika, Mali Beograd, Karadjordjevo, Zobnatica Njegoševo, Pobeda, Gornja Rogatica, Bački Sokolac, Tomislavci, Panonija, Krivaja. U proseku svaka od navedenih ambulanti godišnje pravi troškove od milion dinara. Pored dobre saradnje sa mesnim zajednicama ostaje problem finansiranja, grejanja, održavanja i ostalih troškova. Predlagali smo rešenje . Nabavku vozila od strane opštine , kojim bi se dovozili pacijenti u Bačku Topolu ili pokrivanje troškova funkcionisanja malih ambulanti“-obrazlaže Janoš Adjanski.

Svesni poteškoća u „Janošu Hadžiju“ od 2011 do danas ulažu se napori kako bi se racionalnije koristili svi resursi , na obezbedjivanju dodatnih finansiskih sredstava učestvovanjem na projektima kod Ministarstva zdravlja RS, Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, DILS projekta, ambasada Norveške, Nemačke, Turske, Japana i danske . Na taj način smo , u minulih pet godina obezbedili preko 75 miliona dinara.- piše u pojašnjenju iz bačkotopolskog Doma zdravlja.

Dom zdravlja Bačka Topola, je zdravstvena ustanova,koja nastoji pruža kompletnu i blagovremenu zdravstvenu zaštitu na primarnom i specijalističko-konsultativnom nivou, realizujući aktivnosti preventive, prosvećivanja, kurative i rehabilitacije.Specifična mu je organizaciona struktura, sa apotekom i vanbolničkom porodilištem sa stacionarom u sastavu.

Specifičnost mu je, da obezbeđuje zdravstvenu zaštitu, na području Opštine Bačka Topola koja se prostire na površini od 596 km2 sa gustinom naseljenosti od 64,1 stanovnika na km2, sa ukupno 38245 stanovnika, i 23 naseljena mesta. Sve to sa, 249 zaposlenih.

You May Also Like

More From Author

37Comments

Add yours

+ Leave a Comment