GABOR KIŠLINDER -ZAVRŠAVAMO, NEZAVRŠENO, TRASIRAMO BOLJI PUT

Estimated read time 5 min read

Predsednik opštine Bačka Topola, Gabor Kišlinder, izjavio je, da je zadovoljan učinjenim, za gradjane ove opštine, tokom minule godine, naročito periodom, posle konstituisanja nove vladajuće koalicije , Saveza vojvodjanskih Madjara sa koalicionim partnerima i Srpske napredne stranke, sa svojim političkim pratiocima.Prema njegovim rečima, dogovaranje, budžetska potrošnja i kontrola su mnogo odgovornije, od izbora, do kraja 2016. godine, što je dalo za rezultat, da na delu potvrdimo stav da završavamo , ranije započete investicije, koje su činile ružnu sliku , vodjenja brige o gradu.

Kišlinder je posebno naglasio, završetak „Istočne obilaznice“i pomoć pokrajine od 10 miliona dinara da bi taj posao mogao biti završen te prevazilaženje problema, oko , godinu ipo dana , sporne javne nabavke za radove na rasčišćavanju „Venusa“. Objasnio je da su sada poslovi definisani i da će rušenje objekta starog kupališta, trajati 50 dana, da se uporedo projektuje te i da bi do kraja naredne godine trebalo potpisati ugovor oizvodjenju radova.

Govoreći o novom Venusu, Kišlinder je naveo, da je već sada, za prve radove, obezbedjeno 60 miliona dinara ali i da očekuje da se ova gradjevina, implementira u neki od programa Evropske Unije, da bi prvo kupanje , korištenje ostalih sadržaja, bačkotopolčani, trebali očekivati 2019. godine.

„Mnogo je započetih investicija, koje čekaju gradjevinsku sezonu kako bi ih priveli kraju. Sada se već može reći da „Umetnička kolonija“ dobija put, kako bi se mogla koristititokom cele godine. Kontrole potvrdjuju da su kvalitetno uradjena prva dva sloja podloge a da je za finalizaciju potrebno , lepše vreme.Završetak puta planira se u martu i u tu namenu je obezbedjeno 40 miliona dinara. Proleće čeka i finalizacija radova na parkingu kod pijace i okolina Vidovdanske ulice u Bačkoj Topoli, za šta je izdvojeno, 30 miliona dinara.Konačno i pozorišna sala, toliko potrebna gradu, realizovana je već u dve faze iz budžeta. Poslednjim rebalansom obezbedili smo novac za treću fazu a završetak radova biće obezbedjen budžetom za 2017. godinu.Zahvaljujući udruženim sredstvima opštine i pokrajine realizujemo deo kanalizacije u industriskoj zoni. Opština je onezbedila 51 posto novca a pokrajina 13,8 miola, odnosno 49 posto.“- kaže Kišlinder.

Predednik opštine, tvrdi, da se vodi računa o nadgradnji – zdravstvu, gde se iz budžetske potrošnje izdvaja 16 miliona, kako bi tri lekara završila specijalizaciju i time dali doprinos kvalitetnijim zdravstvenim uslugama gradjanima. Obećava da će problem opstanka apoteke konačno biti rešen od februara, naredne godine a do tada će se parcijalno rešavati i sigurnost na poslu za 13 radnika, koji su se našli u zakonskim makazama , oko radnih mesta u ustanovama.

„Ne može se govoriti samo o jednoj godini, kada je to uzročno posledična veza, iz mnogo prethodnih godina i onih koje dolaze. U Srtaroj Moravici u toku je velika i napredna investicija, rekreacionog centra. Do sada, svi radovi su izvedeni na vreme, pa očekujemo njegov završetak. U centru Bajše, u objektima, koji svojevremeno izgoreli, takodje ozbiljne radove, u Pačiru – završetak pokrivenog bazena, U Orahovu i Gunarošu, povezivanje deonica puta, koje su već započete, sa obe strane , ovih sela. Vodovod u Karadjordjevu je prioritet kao i osvetljenje u Malom Beogradu. Pretovarni centar u Bačkoj Topoli , koji će biti u službi regionalne deponije u Subotici. Trebao bi da reši ekološke probleme i zagadjenje poljoprivrednog zemljišta, otpada i selektiranje smeća, radi kasnije reciklaže.“- reče Kišlinder

Predsednik opštine, medju veće uspehe , opštinske vlasti ističe dobar tim , saradnike, koji su u stanju da sagledaju i reše svaki problem, na bazi ekonomskih i političkih analiza, ne ad- hok , kako je to bio slučaj u nekim ranijim periodima. Smatra da je uspeh, da su izašli na izbore samo nakon godinu dana od dolaska na pozicije upravljanja budžetom a da su ih gradjani potvrdili svojim glasovima i većinom u Skupštini opštine.

„Medju neuspehe ubrajam poslove, kojim smo se mi morali baviti, a drugi su ih započeli i nisu završili.Došli smo do problema, da neke investicije ne možemo završavati jer su već bile isplaćene, nisu završene. Dva puta, se isti objekti, ne mogu finansirati. Budžetska kontrola, utvrdila je nedostatke, još jedna kontrola, veštaka, je u toku. Čim se utvrdi ,ko je to uradio, moramo znati i ko će nadoknaditi štetu. Dom učenika je posebno problematičan. Znamo da je objekat veći nego li je bio planiran, da dugo stoji nezavršen , propada. Mi to ne smemo dozvoliti i moramo naći rešenje da ga privedemo funkciji. Sami ne možemo ali očekujemo pomoć pokrajine.“- veli Gabor Kišlinder.

You May Also Like

More From Author

483Comments

Add yours

+ Leave a Comment