PETICIJA IZ MILEŠEVA, HOĆE IZ BEČEJSKE U BAČKOTOPOLSKU OPŠTINU

Meštani bečejskog sela Mileševo peticijom traže da se formalno presele u drugu opštinu, odnosno da to selo ubuduće, umesto u opštini Bečej bude u sastavu opštine Bačka Topola. Razlog za to je nezadovoljstvo zbog, kako kažu, dugogodišnje nebrige opštinskih čelnika, koje je kulminiralo sporom oko seoske škole.

Listajući predizbornu brošuru predsednika opštine, meštani Mileševa svoje selo ne pronalaze ni u pobrojanim rezultatima iz prethodne četiri, niti u planovima za naredne godine. Kada je katanac stavljen na, kako kažu, jedino što im je preostalo, seosku školu i vrtić, pokrenuli su peticiju kojom traže da se pripoje Bačkoj Topoli.

“Put je loše urađen, da se renovira i napravi, dom kulture mi nemamo, nije naš mileševski nego je privatizovan. Voda je tehnička, a redovno je plaćamo”, nabraja Marijana Kubat, stanovnica Mileševa.

Situacija je kulminirala početkom septembra, kada je roditeljima saopšteno da, umesto u mileševsko odeljenje škole “Petefi Šandor”, decu pošalju u školu i vrtić u susedno selo Drljan. Zbog toga protestuju već dva meseca. U pitanju su inače dva područna odeljenja iste bečejske škole, udaljena svega par kilometara. Jedno ima šest, drugo 11 učenika. Jedno je na srpskom, drugo na mađarskom jeziku.

“Nikada nikakav zvaničan dopis nismo dobili zbog čega su naša škola i vrtić zatvoreni”, naglašava Kubat.

Nakon što je prošle nedelje iz tog objekta iznesen i veći deo nameštaja, kako kažu, kupljenog novcem roditelja, po odgovore su došli u lokalnu mesnu zajednicu.

“Prvoga dana je rečeno da se škola zatvorila i vrtić. Mi smo tu informaciju dobili od predsednika opštine. Kada smo se pobunili, onda je predsednik opštine rekao kako ima u planu da renovira. Niko više ne veruje u tu priču, da bismo sada doživeli da u četvrtak nam se odnesu stvari iz škole”, kaže Dušica Vuksić, stanovnica Mileševa.

– Ako treba sami ćemo kupiti ogrev za peć. Škola ima i toalete, i za stariju i mlađu decu. Neka nam je otvore. Imamo samo prodavnicu u selu i imali smo školu. Bez škole nam nema života, to nam je jedino zdanje od značaja – počuju iz Mileševa.

Oba naselja su oduvek imala škole, Drljan na mađarskom, Mileševo na srpskom nastavnom jeziku. U Mileševu još kažu da je u još nekoliko škola u Bečeju najavljeno renoviranje, ali deca iz tih škola i dalje odlaze u objekat na časove.

– Sakupili više od 1800 potpisa za peticiju, ali i to nam ignorišu – poručuju.

A dok renoviranje objekta, inače obnovljenog i opremljenog 2008. godine, ne počne, meštani Mileševa traže da njihova deca ostanu u svojoj školi. Nikada tu nije bilo mnogo učenika, ali je škola opstajala, priča učiteljica u penziji.

“Tu je bio centar za vaspitanje, za obrazovanje, za kulturu. Sve što je se događalo, bilo je vezano za školu. Jednostavno, sva sela koja mi poznajemo, kada im se škola ugasila, ugasilo im se polako i selo”, ističe Sofija Pećanac, učiteljica u penziji.

U školi “Petefi Šandor” pojašnjavaju da je svih šestoro učenika sada u sistemu, neko fizički, neko onlajn i dodaju da su zahtevi roditelja ispunjeni.

“Autobus će ići u Mileševo i nositi decu na kilometar udaljen objekat. Tako su roditelji tražili i tako je i urađeno. Šta se potom desilo, mi ne znamo. Po našem školskom planu, odeljenje kombinovano za šetoro dece je trebalo da počne nastavu u Drljanu i učiteljica se pojavila i čekala decu koja se nisu pojavila prvog septembra”, kaže Gabriela Potrebić Težer, direktorka OŠ “Petefi Šandor”.

Usledili su protesti koji i dalje traju i prva mala pobeda meštana – povratak odnetog nameštaja.

You May Also Like

More From Author