BAČKA TOPOLA -FESTIVAL ZNANJA I UMEĆA, 1300 MALIH UMETNIKA

Estimated read time 2 min read

“U BAČKOJ TOPOLI JE ODRŽAN 56.MUZIČKI FEDTIVAL DECE VOJVODINE. 30 DEČIJIH FOLKLORNIH ANSAMBALA BORILO SE U MLAĐOJ I STARIJOJ KATEGORIJI ZA BRONZANA,SREBRNA I ZLATNA ODLIČJA. BIO JE TO PRAZNIK I ZA OČI A TAKOĐE I ZA UŠI. PREKO 1.300 MALIH UMETNIKA POKAZALO JE ŠTA ZNAJU I UMEJU. BRAVO DECO VI STE DANAS U BAČKOJ TOPOLI POKAZALI KAKO SE NEGUJE I ČUVA SVOJA KULTURA I TRADICIJA.”-kaže Julin Rac, direktor bačkotopolskog SKC “Vuk Stefanović Karadžić”.

56. Muzički festival dece Vojvodine svečano je otvoren 14. maja. Tada su nastupili dečji orkestri i horovi. Drugi deo festivala nastavljen je u nedelju, 28. maja nastupom dečjih folklornih ansambala u dve kategorije u velikoj sali OŠ “Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli.

Na prvom koncertu u 12,00 sati nastupili  je 7 ansambla mlađeg uzrasta i 8 ansambala starijeg uzrasta. Na drugom koncertu nastupilo je preostalih 15 ansambala starijeg uzrasta.

Od 2012. godine manifestacija se, uz suorganizaciju svesrdnu pomoć domaćina manifestacije Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić” i opštine Bačka Topola, održava u Bačkoj Topoli u izvanrednim tehničkim i prostornim uslovima uz dobru organizaciju domaćina.

Na opšinskim smotrama, koje su obavezne za sve opštine, učestvuje blizu 10.000 dece.

Selekcijom ansambala na opštinskim smotrama biraju se ansambli koji učestvuju na 7 zonskih smotri: Bačka Topola, Stara Pazova, Zrenjanin, Pančevo, Kula, Čelarevo i Sremska Mitrovica, a zatim najbolji sa ovih smotri učestvuju na završnoj pokrajinskoj smotri.

Nasuprot činjenici da je broj orkestara i horova u Vojvodini drastično opao imamo porast i broja i kvaliteta dečjih folklornih ansambala. Ove godine na prvoj stepenici selektovanja, na opštinskim smotrama učestvovalo je oko oko 150 dečjih ansambala.

Najbolji ansambli obezbeđuju plasman na odgovarajuće republičke festivale i manifestacije.

S obzirom da se na Festival kvalifikuju dečji ansambli koji su prošli višestruke selekcije i da svi imaju vrlo visok nivo umetničkog izvođenja, stručni žiri u sastavu: Dajana Kostić, Dušanka Dmitrović, Bojan Milinković i Ivan Trzić dodelio je priznanja i svrstatao ih u tri vrednosne kategorije: bronzana, srebrna i zlatna odličja.

Pet najboljih ansambala učestvovaće na republičkom festivalu u Valjevu 17. juna.

You May Also Like

More From Author

27Comments

Add yours

+ Leave a Comment