ZA MALO KUPOVALI SKUPO PRODAVALI SVINJSKO MESO – CEH PLAĆAJU GRADJANI

Estimated read time 2 min read

Kilogram buta u mesarama i supermarketima Bačke Topole kao i u celoj Srbiji, je poskupeo pred prvomajske praznike , do 100 dinara po kilogramu, sada košta i do 550 dinara. Tako je u “Rodi”, “Matijeviću” i brojnim privatnim prodajama mesa.  Loša ponuda tovljenika na tržištu i drastično poskupljenje mesa u otkupu najčešći su razlozi za rast cene koji navode klaničari. Da li je baš tako.

Analitičari tvrde da toliki rast cena svinjetine zbog nestašice nije opravdan. Predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača Zlatan Đurić naveo je još jedan razlog zbog čega ovo poskupljenje nema osnova.

–  Klaničari nemaju pravo da povećavaju cenu svinjskog mesa u trgovinama jer su i dosadašnje cene formirali na osnovu otkupne cene od 220 do 250 dinara – tvrdi Đurić. To što su za malo para kupovali, a za velike prodavali svinjsko meso dovelo je, kaže, do toga da su klaničari poslednjih godina ostvarili ekstraprofit na svinjetini sa ogromnom zaradom na štetu i proizvođača i potrošača.

Analitičar Čedomir Keco, izjavio je za BT PUBLIC NEWS , da je najveći problem što mesari uvek hoće da zarade jednako bez obzira na okolnosti na tržištu. Ovo poskupljenje nije realno jer su klaničari i ranije imali veću zaradu na mesu nego što je ekonomski logično.– I da cena svinja sutra padne na 150 dinara oni bi još mesec dana zadržali ove cene – kaže naš sagovornik.

Keco upozorava da bi ovakva situacija mogla da potraje. Prognoze strunjaka pokazuju da će se tržište prasadi stabilizovati tek krajem 2018. godine. Zbog nedovoljnog broja kvalitetnih priplodnih krmača farmeri ove godine neće moći da ostvare proizvodnju tovljenika od 1,5 miliona komada, koju im je u protekloj godini Ministarstvo poljoprivrede subvencionisalo sa 1,5 milijardi dinara.

– Najgore bi bilo kada bi zbog ovakvih potresa krenuo uvoz zamrznute svinjetine koja bi se prodavala po visokim cenama iako mogu da je nabave jeftino. Odgovornost je na državi, inspekcija mora to da spreči – kaže Keco.

 

 

You May Also Like

More From Author

18Comments

Add yours
  1. 12
    PG

    … [Trackback]

    […] There you will find 47674 more Information to that Topic: btpublicnews.co.rs/2017/05/za-malo-kupovali-skupo-prodavali-svinjsko-meso-ceh-placaju-gradjani/ […]

+ Leave a Comment