PRVOMAJSKI URANAK SA KOTLIĆIMA, PRASIĆIMA, ROŠTILJEM…

Estimated read time 4 min read

Poslednje tri godine kiša je uporno pokušavala da  upropasti prvomajsko roštiljanje u opštini Bačka Topola a kako stoje stvari, i ove godine će biti uslova za njenu kratkotrajnu pojavu pljuskova praćenu grmljavinom.Ipak obala Zobnatičkog jezera tradicionalno je dobro posećena.  Druženje, roštilj, pečenje uz muziku i piće obeležje su današnjeg dana.

Miris pečenog mesa širio se najpoznatijim izletištima, Stare Moravice, Pačira, Pobede… još od ranog jutra. Ima i onih koji su se “bacili” na sportske aktivnosti, ali ipak je ležanje i uživanje u prirodi i roštiljskim specijalitetima više zastupljeno.

U Srbiji se 1. maj obeležava tradicionalnim prvomajskim urancima u prirodi, dok se u svetu organizuju protesti za prava radnika.

U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu. Nekada su se za Prvi maj palile logorske vatre uoči praznika, a sutradan, obično na najbližem izletištu okupljao se narod uz prigodne govore sindikalnih funkcionera, recitovala se i poezija, igrala folklorna društva.

Danas 1. maj najčešće slave mladi, ali ne izostaju i oni stariji, koji ovaj dan koriste da odmore i uživaju u prirodi.  Među onima koji su izlaze u prirodu da se druže uz roštilj, paprikaš i poneko prase na ražnju ima svih uzrasta.

U Srbiji vlada trend da sa dolaskom praznika cene proizvoda koji se u tom periodu najviše koriste počinju da rastu. Pred Uskrs su poskupela jaja, a uoči Prvog maja i Đurđevdana i meso. U mesarama i supermarketima sveže svinjsko meso poskupelo je za oko 100 dinara. Kilogram buta kreće se od 500 do 540 dinara, vrat bez kostiju oko 699 dinara, a mleveno meso od 450.

Ako se niste odlučili za praseće ili jagnjeće prečenje, onda je najbolji izbor roštiljsko meso. Pre kupovine dobro izračunajte koliko vam je kilograma potrebno u zavisnosti od broja ljudi sa kojima ćete roštiljati – potrebno vam je od 300 do 500 grama mesa po osobi.

Prva stvar na prvomajskom meniju moraju da budu ćevapi. Kilogram ove mesne poslastice košta od 360 do 470 dinara, dok se kilo pljeskavice kreće od 360 do 500 dinara. Ne propustite da kupite i druge roštiljske specijalitete poput kobasica (oko 400 din/kg), pilećih krilaca (oko 340 din/kg) i bataka (oko 300 din/kg), ražnjića, krmenadli (oko 500 din/kg).

ISTORIJA-

Međunarodni praznik rada – Prvi maj biće obeležen danas širom sveta, kao i u Srbiji, u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

Praznik podseća na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.

Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.

Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane.

Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije.

U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Praznik rada je tokom dugog posleratnog perioda, najmasovnije obeležavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih radnika, čiji položaj, zbog ekonomske krize, postaje sve teži.

 

You May Also Like

More From Author

28Comments

Add yours

+ Leave a Comment