BESPLATNI UDŽBENICI ZA PORODICE SA TROJE I VIŠE DECE

Estimated read time 2 min read

Roditelji koji školuju troje i više dece po prvi put mogu da računaju na besplatne školske knjige – vest je koja je obradovala veliki broj onih koji spadaju u ovu kategoriju.

Za njih, kao i za decu iz socijalno ugroženih porodica kao i decu sa smetnjama u razvoju obezbeđeno je 86 hiljada udžbenika, za šta je iz državne kase izdvojeno gotovo 572 miliona dinara. Za decu iz socijalno ugroženih porodica i decu sa smetnjama u razvoju pre početka godine udžbenici će biti prosleđeni školama. Za preostalih 35 hiljada udžbenika roditelji u višečlanim porodicama mogu da ih traže na osnovu potvrde da svako dete pohađa školu.

Ove godine udžbenici nisu samo socijalna već populaciona mera jer je doneta u skladu sa nacionalnom strategijom za podsticanje rađanja, prenosi RTS. Ova mera podsticajno će delovati na rađanje i četvrtog deteta, smatra Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografsku i populacionu politiku. Ona je podsetila da je po merilima Svetske zdravstvene roganizacije četvoro dece za majku i čitavu porodicu željeni optimum.

Gotovo dvostruko više osnovnih škola uputilo je zahtev za besplatne udžbenike nego prošle godine, kada je 45 hiljada dece dobilo ovu pomoć. Oni koji su propustili da predaju potrebna dokumenta, u školama mogu na revers da dobiju besplatne udžbenike na koje imaju pravo.

You May Also Like

More From Author