U NOVU PROIZVODNJU, RATARI ULAZE, POSLE PROŠLOGODIŠNJE LOŠE PROIZVODNJE

Estimated read time 2 min read

Kako finansirati prolećnu setvu, to je pitanje koje muči bačkotopolske ratare. Loša prošlogodišnja proizvodnja, niske cene poljoprivrednih proizvoda i male subvencije problemi su sa kojima se ulazi u novu kampanju.

Oko 50.000  hektara oranica, toliko će poljoprivrednici u opštini Bačka Topola, zasejati ovog proleća. Setva će početi u martu, ali poljoprivrednici već sada planiraju i računaju kako nakon prošle godine isfinansirati ovogodišnju setvu.

“Dizel gorivo je ono što nas najviše boli. Sa ovom cenom teško nam je ući u proizvodnju, jer gorivo je sve skuplje. Nadamo se tom regresiranom gorivu, koje nam samo obećavaju, a mi ga čekamo od sezone do sezone, od setve do žetve”, kaže Bela Šiška

Oni poljoprivrednici koji su računali da će prodajom prošlogodišnjeg roda, pred setvu, zaraditi više nego da su rod prodali u žetvi biće ovog proleća na gubitku.

“Kada smo vršili kukuruz bio je 16, 16,50 dinara,  a sada je sušeni kukuruz 16 dinara. Istovremeno cena semenskog kukuruza je povećana za 30 i više odsto, veli ŠIška.

“Najveći problem je novac, jer za prolećnu setvu treba uzeti  i veštak i seme i hemiju, a žito je jeftino, kukuruz je jeftin. Znači oni koji misle setvu finansirati prodajom kukuruza i žita moraće prodati više nego da u rod prodavali u vreme žetve”, objašnjavaju poljoprivrednici.

Njive ipak neće ostati nezasejane. Poljoprivrednici kažu dobar rod može se očekivati samo ako se uloži u setvu.

“Gotov novac uložiće  ko može da plati, ko nema taj će na crtu, pa se na kraju onda izračuna i nama ostane koliko ostane. Onda poljoprivrednici sa tim ulaze u godinu da žive, pa čekaju novu setvu. Tako ko nema novca da direktno finansira setvu ulazi se zadužuje u paritetima koji naravno što se kasnije plaćaju su nepovoljniji”, napominje Šiška.

Mali proizvođači nemaju veliku pomoć iz agrarnog budžeta, jer 4.000 dinara po hektaru  nedovoljno je za  bilo kakva ulaganja.

“Ako neko ima 10 hektara, 40.000 dinara koje će dobiti nisu mu dovoljne ni za kupovinu starog akumulatora za traktor”, razmišljnje je poljoprivrednika

U novu setvu ratari ulaze posle loše prošlogodišnje proizvodnje u kojoj su uglavnom knjižili gubitke.

You May Also Like

More From Author