BAČKA TOPOLA- ŠANSA UGROŽENIM PORODICAMA DA SAČUVAJU DECU

Estimated read time 2 min read

Usluga “Porodični saradnik”, koja će pomagati funkcionisanju ranjivih porodica da se deca iz njih ne izmeštaju, biće uvrštena kao stalna u sistemu socijale zaštite, najavio je ARMIN FARKAŠ , iz opštinskog veća Bačke Topole, zadužen za socijalnu zaštitu, na današnjem zajedničkom sastanku sa predstavnicima Republike i Pokrajine, u Bačkoj Topoli.

Za namenske transfere iz kojih će se finansirati usluge lokalne zajednice resorno Ministarstvo je, prošle godine,izdvojilo 400 miliona dinara, a od od ove, godine planira se još više.

“Porodični saradnik” je nova usluga u našem sistemu zaštite. Cilj joj je očuvanje porodice u riziku i prevencija odvajanja dece od njihovih porodica, odnosno obezbeđenje povratka dece koja su privremeno boravila u hraniteljskoj porodici u sopstvenu. Iniciranjem i učestvovanjem u ovom projektu, UNICEF pokušava da podrži sistem socijalne zaštite u kome ta zaštita igra ključnu i vodeću ulogu u zaštiti prava najugroženije dece i promovisanju i podršci socijalne inkluzije. Na taj način socijalna zaštita predstavlja demokratiju na delu, jer insistira da se glas najugroženijih porodica i dece uzme u obzir i da se pruži šansa porodicama u kojima postoji višestruka deprivacija.“- kaže Farkaš

Početna sredstva za realizaciju projekta,u državi, dala je fondacija Novak Đoković čime je omogućeno angažovanje prvih osam porodičnih saradnika, s punim radnim vremenom i po dva u svakoj ustanovi.

Jasmina Zimonjić, direktor bačkotoplskog Centa za socijalni rad, rekla je da usluga porodičnog saradnika počiva na pravu deteta, ali i da takve usluge ne smeju ostati na nivou pilot projekta, već da moraju postati deo sistema te da su deo kompleksnog sistema koji deluje od republike do lokalne samouprave.

“Želimo da prikažemo , da ne želimo da gradimo institucije, kao jedini izlaz za decu, već da jačamo porodicu i da je dete napusti samo ako je to preko potrebno.Projekat je pokrenut s ciljem da “porodični saradnik” bude usluga koja predstavlja podršku porodicama u kojima postoji rizik od izmeštanja deteta kao i porodicama u kojima se planira povratak deteta, a nakon okončanja mere kojom je dete iz te porodice bilo izdvojeno.” objasnio je Farkaš

 

 

You May Also Like

More From Author