BAČKA TOPOLA- LANSERI SPREMNI, RAKETA VIŠE NEGO IKAD, SPREMNI ZA “OKRŠAJE”

Estimated read time 3 min read

Sezona odbrane od grada traje šest meseci, od 15. aprila do 15. oktobra, i za taj period strelci od države dobijaju mesečnu naknadu koja iznosi 4.000 dinara i nije povećavana već duži niz godina.

U radarskom centru Bajša, jednom od 13 regionalnih centara u Srbiji za protigradnu odbranu, koji sprovodi odbranu od grada, na većem delu teritorije Bačke i severnog Banata i pokriva 16 opština, kažu da  pomno prate gradonosne oblake , od 15. aprila do 15. oktobra, kade se završava sezona.  Pre toga uobičajeno ,  su organizovali po opštinama seminare za strelce, obavezne lekarske preglede i obuku.

– U okviru redovne pripreme za protivgradnu sezonu strelci su prošli obavezni lekarski pregled, upoznati su sa uslovima rada i potpisali su ugovore o angažovanju za novu sezonu. To su uobičajene aktivnosti koje se na ovom terenu rade od 2001. godine – kaže diplomirani meteorolog Miodrag Stojanović, šef Radarskog centra Bajša.

Predstavnik Radarskog centra Bajša je pohvalio lokalnu samoupravu u Odžacima što je izdvojila sredstva za nabavku protivgradnih raketa, napomenuvši da je i Pokrajina ove godine obezbedila značajna sredstva za kupovinu više od 1.300 raketa koje će biti raspodeljene na tri poligona koja pokrivaju teritoriju Vojvodine.

– Za operativan rad protivgradnih stanica neophodno je da svaka stanica bude opremljena sa 12 raketa. U predstojećoj sezoni svaka stanica za početak bi trebalo da bude opremljena sa devet raketa, što je broj koji odavno nismo imali na početku sezone – dodaje Stojanović.

 

Zna se da najviše štete usevima može da nanese grad, pa je opremanje protivgradnih stanica jedan od važnih zadataka lokalnih samouprava.

Strelci su, objašnjavaju poznavaoci ove oblasti, vrlo odgovorni ljudi, ne samo zato što su ugovorom vezani sa Hidrometereološkim zavodom i opštinom, oni su pre svega odgovorni prema svojim sugrađanima, seljacima koji od njih očekuju da dejstvuju po oblacima, da ispravno rade svoj posao kako bi štete od grada bilo što manje.

Oni moraju u protivgradnu stanicu i danju i noću, i noću pada grad, rade 24 sata, nemaju prvu, drugu i treću smenu i veoma im je teško pogotovu u noćnim uslovima. Često pod svetlom lampe određuju koordinate i po naređenju dejstvuju, dodao je on.

 Kažu strelci, da nema stoprocentne odbrane od grada, ali odgovornim radom na protivgradnoj stanici i dobrom procenom i naredbom iz Radarskog centra, šteta se može u velikoj meri umanjiti.

You May Also Like

More From Author