ZA UJED PSA LUTALICE, DO 100.000 DINARA

Estimated read time 2 min read

Gradovi i opštine u Srbiji isplatili su za šest godina najmanje 25 miliona evra na ime odšteta zbog ujeda napuštenih pasa, a 77.500 građana bili su žrtve napada. Opština Bačka Topola, takodje je medju onima koje su isplaćivali visoke iznose,doo 100.000 hiljada dinara, oštećenim licima, kojima su povrede naneli psi lutalice. Jedno vreme je ova komuna slovila za “meku” ljudima sklonim prevarama pa su ovde dolazili da bi ih psi, kojih je bilo mnogo na ulicama, ujeli i stvorili im osnovu za odštetu. Najdovitljiviji pravili su veštačke čeljusti i “samoujedali” se.

Svijevreno je oali” se.cenjeno , da iako raste broj izgrađenih prihvatilišta i uhvaćenih „lutalica” kontrola njihove populacije ipak nije dala očekivane rezultate, zbog čega su kao potrebne nove mere na lokalnom nivou, sklopljeni ugovori sa osiguravajućim kućama, koje su isplaćivale odštetu i nastavljale da vode “rat”sa oštećenim licima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kazao je da su ujedi pasa posledica nefunkcionisanja sistema i uprkos tome što su propisi u najvećoj meri usklađeni sa regulativom EU, lokalne samouprave, pogotovo male nemaju kapacitete i sredstava za primenu.

„Zbog toga ćemo raditi na unapređenju zakona, kreiranju novih procedura za rešavanje pitanja napuštenih pasa i formiranju azila. Intenzivno ćemo promovisati odgovorno vlasništvo i udomljavanje životinja, kao i sterilizaciju”, kazao je Nedimović.

Član Upravnog odbora NALED-a Vladan Vasić kazao je da lokalne samouprave imaju problem i sa građanima koji lažiraju ujede da bi naplatili odštetu koja se u proseku kreće od 25.000 do 100.000 dinara.

Naveo je da je neophodno formiranje registra odštetnih zahteva na nivou cele zemlje kako bi se ukrštanjem podataka iz svih gradova i opština utvrdilo koga psi „redovno” ujedaju.

 

You May Also Like

More From Author