BAČKA TOPOLA – NOVAC ZA UNAPREDJENJE VIŠEJEZIČNOSTI

Estimated read time 2 min read

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, uručili su danas ugovore o dodeli budzetskih sredstava organima i organizacijama sa teritorije AP Vojvodine, u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina. Prisustvovali su predsednik opštine Bačka Topola, Gabor kišlinder, predsednika Saveta Mesne zajednice Pobeda Laslo Vikor i zamenik predsednika Saveta MZ Stara Moravica Robert Fazekaš.

Za ovu namenu, obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 9,5 miliona dinara, koja su, na osnovu javnog konkursa, raspodeljena na 83 organa i organizacije, za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacionalnih manjina, za razvoj sistema elektronske uprave u uslovima višejezičnosti, za višejezične table s nazivima naselja, ulica, organa i javnih obaveštenja, kao i za štampanje višejezičkih obrazaca i javnih publikacijaod čega je deo pripao bačkotopolskoj opštini.

Predsednik Pokrajinske vlade je tako najavio da će u sistemu pokrajinske administracije, od jula biti dovoljno prevodilaca za potrebe poslanika i službi i da će, po prvi put, biti realizovano prevođenje opštih akata na jezike nacionalnih manjina.

Potpredsednik Njilaš je naveo da se konkurs sprovodi već više od 10 godina sa ciljem da se unaprede prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

„Budući da su multikulturalizam i multietničnost, čije je obeležje i višejezičnost, među najvećim bogatstvima naše Vojvodine, nešto po čemu smo kao regija prepoznatljivi svuda u Evropi, pa i svetu, važno je da to bogatstvo sačuvamo, negujemo i unapredimo, a to možemo samo ako smo udruženi i jedinstveni u ostvarenju tog cilja“, poručio je Mihalj Njilaš i dodao da se i jedno od 11 poglavlja Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 Republike Srbije odnosi na upotrebu jezika i pisama.

You May Also Like

More From Author