BAČKA TOPOLA -NA ZAVRŠNOM FESTIVALU 2500 DECE IZ VOJVODINE

Estimated read time 2 min read

Muzički festival dece Vojvodine, 57. po redu održaće se 13. maja (orkestri i horovi – dva koncerta) u svečanoj sali osnovne škole “Nikola Tesla” i 3. juna (folklorni ansambli – dva koncerta) u velikoj sali OŠ “Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli. Festival je najmasovnija kulturna manifestacija u Vojvodini, a od 1960. godine naizmenično se održavao u Somboru i Novom Bečeju.

Od 2012. godine manifestacija se uz suorganizaciju i pomoć Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić” i opštine Bačka Topola održava u Bačkoj Topoli.

Ove godine na opšinskim smotrama, koje su obavezne za sve opštine, učestvuje blizu 10.000 dece.

Selekcijom ansambala na opštinskim smotrama biraju se ansambli koji učestvuju na 7 zonskih smotri: Bačka Topola, Stara Pazova, Zrenjanin, Pančevo, Kula, Čelarevo i Sremska Mitrovica, a zatim najbolji sa ovih smotri učestvuju na završnoj pokrajinskoj smotri.

Selektori su za Festival odabrali 10 orkestara, 5 horova i 30 folklornih ansambalam dok na prvoj stepenici selektovanja, na opštinskim smotrama učestvuje oko oko 150 dečjih ansambala.

U tri kategorije (horsko, orkestarsko i folklorno stvaralaštvo) na završnom festivalu u Bačkoj Topoli učestvuje oko 2.500 dece.

Najbolji ansambli obezbeđuju plasman na odgovarajuće republičke festivale i manifestacije.

Sobzirom da se na Festival kvalifikuju dečji ansambli koji su prošli višestruke selekcije i da svi imaju vrlo visok nivo umetničkog izvođenja, stručni žiri dodeljuje priznanja i svrstava ih utri vrednosne kategorije: bronzana, srebrna i zlatna odličja.

You May Also Like

More From Author