TESLIN EKSPERIMENT U BAČKOTOPOLSKOJ ISTOIMENOJ ŠKOLI

Estimated read time 2 min read
 Iako lik i delo Nikole Tesle uživa veliko poštovanje u narodu, mnogi zapravo ne znaju koliko i šta od njegovih izuma koriste svakodnevno. Kako bi se to promenilo, Osnovna škola iz Bačke Topole koja nosi ime ovog naučnika svoj dan obeležila je prikazom Teslinih eksperimenata i patenata, uz podršku naučnika iz Beograda.
Obrtno magnetno polje naizmenične struje, poznatije kao “Teslino jaje”, uz Teslin transformator vratili su sinoć vek i po unazad posetioce Dana škole Nikola Tesla u Bačkoj Topoli. Na nesvakidašnji način, škola je obeležila svoj dan, a naučnici podsetili na koliko svi mi svakoga dana koristimo izume čuvenog naučnika kroz ove eksperimente.

“Ovo što je ovako veliko interesovanje dece, nastavnika, roditelja i gostiju, to samo pokazuje koliko je Tesla prisutan i koliko ljudi cene njegov rad. Iako, kontradiktornost je u tome što mnogi ne znaju koje je njegovo delo. Deca ne znaju šta sve koriste danas od Teslinih izuma, a nebrojeni su i koriste ih svakodnevno” – kaže Radomir Putnik iz Udruženja za kulturu, nauku i obrazovanje “Nikola Tesla”, Beograd.

Teslini eksperimenti privukli su ne samo đake ove škole, već i njihove roditelje, bake i deke, građane Bačke Topole, a rukovodstvo škole je iskoristilo priliku da nagradi učenike koji su pokazali najveće znanje o Tesli, a sve još jednom podseti na lik i delo čuvenog naučnika.

“Sad smo rešili da napravimo i ovaj spektakl i da zaista na jedan nesvakidašnji način obeležimo i prikažemo priredbu vezanu za dan škole koja i nosi naziv “Tesli u čast”” – kaže direktorka Osnovne škole “Nikola Tesla” Ksenija Kustudić Đukić.

Sama škola ima 523 učenika koje obrazuje na srpskom i mađarskom jeziku. Nedavno je obnovljena zahvaljujući sredstvima Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije.

You May Also Like

More From Author