Vuk Radojević- BAČKA TOPOLA: Neophodno je povećati kvalitet žita i prinos po hektaru

Estimated read time 3 min read

Ne možemo više da se zadovoljavamo prinosima pšenice od pet tona po hektaru kada imamo kvalitetne domaće sorte koje daju deset tona roda. A uz povećanje prinosa i bolji kvalitet, paori će svakako moći da računaju i na bolju cenu, koja će za ovogodišnji rod biti oko 18 dinara po kilogramu”, izjavio je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na otvaranju manifestacije “Žetveni dan 2018” kod Bačke Topole.

Na imanje Lajoša Brinze kod Bačke Topole ušao je kombajn i time je otpočela žetva, najvažniji godišnji posao u Vojvodini. Nada se dobrom kvalitetu hlebnog zrna i visokom prinosu, kao i dobroj ceni.

“Ja očekujem bolju cenu. Čuo sam da će biti oko 18 dinara. Ako ne bude više, i to će biti dobro”, kaže Lajoš Brinza, poljoprivrednik iz okoline Bačke Topole.

Time je otpočela 13. manifestacija “Žetveni dan 2018” čiji je domaćin Zemljoradnička zadruga “Bačka” iz Bačke Topole, a organizuje je Zadružni savez Vojvodine koji očekuje dobre prinose i adekvatnu cenu pšenice.

“Da li će biti 18,5 dinara ili neće, to će odrediti tržište, ali sigurno, ono što već sada možemo da naslutimo, je da će prinosi biti iznad proseka”, poručuje Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Privredna komora Vojvodine očekuje da će biti dovoljno hlebnog žita za domaće tržište, a ističe da je za prva četiri meseca ove godine izvezeno 220.000 tona pšenice, duplo više nego lane.

“U prva četiri meseca izvoz je preko dve milijarde dolara. Znači, pšenica je našla svoj veliki udeo u tome, a očekujemo i da će u budućnosti isto tako biti”, kaže Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.

Manifestaciju “Žetveni dan 2018” svečano je otvorio Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je istakao da je pšenica najveće bogatstvo Vojvodine kojim je zasejano 330.000 hektara te da pokrajinska Vlada poljoprivredi daje punu podršku.

“Dodatnih oko 700 miliona dinara izdvojeno je za poljoprivredu. Dakle, prošle i ove godine imamo rekordno visok budžet za poljoprivredu Vojvodine. Nikada toliko para nije bilo izdvajano za poljoprivredu”, istakao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Vuk Radojević je istakao da je ove godine i u sisteme za navodnjavanje pokrajinska Vlada investirala rekordnih 500 miliona dinara te da dobar odnos prema agraru rezultira time da sve više mladih ljudi bira da plodove svoga rada žanje na vojvođanskim njivama.

You May Also Like

More From Author