FURADAN DOVOLJAN DA SE OTRUJE GRAD POPUT BAČKE TOPOLE

Estimated read time 2 min read
  • Toksične materije Insekticid „furadan“ i pesticid „kreozan” iako su nekoliko godina zabranjeni u Srbiji i Evropskoj uniji, i dalje se koriste u mnogim voćnjacima i na oranicama ali i za trovanje 

 Na prostoru pored nekadašnjeg kaštela Lajoša Kiša do nedelje traje edukativni kamp Ekološkog društva „Arkus”.Obilazeći teren, Članovi udruženja “Arkus” iz B. Topole pre nekoliko dana u blizini akumulacije “Zobnatica” pronašli su na najmanje tri mesta ćureće noge koje su posute ružičastom materijom. Opravdano sumnjamo na Furadan. Sredstva za zaštitu bilja „kreozan” i „furadan”, koja su u EU i Srbiji zabranjena zbog svoje visoke toksičnosti, i dalje se koriste u našoj zemlji i odgovorna su za smrt ogromnog broja ptica, zečeva, srndaća i ostalih životinja, a predstavljaju opasnost i po ljude! Ovi preparati na crno se uvoze iz Turske i Albanije, a stručnjaci upozoravaju da ih, uprkos zabrani, ima u tolikim količinama da mogu izazvati pomor celog manjeg grada!

Čeka se reakcija nadležnih inspekcija.

Pretpostavlja se da su ćureće noge koje su pronađene 300 metara od kampa premazane furdanom, odnosno karbofuranom. O ovom događaju obavešteni su nadležni. Jožef Sihelnik, vođa grupe kaže su verovatno hteli da otruju lisicu ili šakala, mada na teritoriji zaštićenog parka prirode nisu registrovani šakali. Žrtve ovakvih trovanja su obično soko mišar ili poljska sova.

– „Kreozan“ je insekticid koji se u voćnjacima koristio za suzbijanje insekata, dok se „furadanom“, koji je bio dozvoljen do pre dve godine, tretiralo seme kukuruza, suncokreta i šećerne repe. Oba preparata su zbog svoje toksičnosti zabranjena i u Srbiji i u EU – priča za Kurir Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Simptomi trovanja „kreozanom“ su visoka temperatura, povraćanje, pojačano lučenje pljuvačke i malaksalost.

„Furadan” deluje na centralni i periferni nervni sistem, blokira ili stimuliše prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti

„Kreozan” je zabranjen 2003. godine, a „furadan” 2014.

 

You May Also Like

More From Author