BAČKOTOPOLSKE GASTRONOMSKE ČAROLIJE NA OTVORENOM

Estimated read time 4 min read
 U bačkotopolskoj opštini –  namnožila su se takmičenja u kuvanju ribljih, ali i drugih specijaliteta. I sve to u kotliću, napravi, koja je idealan patent za gastronomske čarolije na otvorenom. Na tronošcu, okačen o lanac, iznad vatre, ta naprava suženog ili šlemastog oblika daje ukuse i ispušta mirise koji dominiraju ovim prostorima.

Bačkotopolčani su pomalo zavisnici od ribljih čorbi i paprikaša. Iako, usled istorijskih događaja i migracija naroda sa tla nekadašnje Jugoslavije, primat kotlića ozbiljno ugrožavaju ražnjevi i roštilji – jela s kašikom se ne daju! Šta više! Gosti iz drugih krajeva zemlje i regiona, ali i oni iz dalekih svetova, čak i s drugih kontinenata, podložni su zarazi srkutanja slatko-ljutkaste tekućine. Nema veze što očaravajući ukusi ponekad budu papreni, pa zabridi jezik, a konzumente obliju graške znoja. Ukusi ribljeg paprikaša i čorbe ostavljaju dubok utisak u čulima vida, mirisa, ukusa, ali i sluha! Lepo je, naime, slušati poslednje trenutke kuvanja ribljeg paprikaša, kada se zgusne čorba i pred skidanja kotlića s vatre, u vrenju izbaci hiljade mehurića koji naprosto šapuću i mame gurmane i druge ljubitelje ribljih specijaliteta.

Evo nekih koji slede-

Berbanska kotlićijada u Staroj Moravici
Mesna zajednica Stara Moravica, Kulturni centar Adi Endre i Udruženje „Rizling” u okviru Dana berbe 2018 najavljuju Berbansku kotlićijadu. Takmičenje će se održati 1.septembra u Staroj Moravici na „Koplalu”. Organizatori po redosledu prijave obezbeđuju za 200 ekipa pileće meso, oko 2 kg po ekipi, a ostalo za kuvanje moraju obezbediti sami učesnici. Meso za kuvanje se deli od 9 do 10 časova na mestu takmičenja onima koji su zauzeli svoje mesta za kuvanje. Otvaranje manifestacije je u 10 časova, a uzorke za žiri treba predati od 11:30 do 12:00 časova. Proglašenje rezultata će biti oko 13 časova kod velike tribine. Berbanska kotlićijada kuvaće se po preporuci i receptu šefa Kunmadaroša iz Mađarske, Gelei Tamaša. Svi zainteresovani treba da se jave u Mesnoj zajednici Stara Moravica lično ili putem telefona 741-127 radnim danima od 7 do 14 časova.

Sačijada na panonskom pikniku
Mesna zajednica Panonija organizuje panonsku roštiljijadu i sačijadu, takmičenje u pripremanju roštilja i jela ispod sača. Manifestacija će biti održana 25. avgusta na pikniku sa početkom u 15 časova. Kotizacija ekipe je 500 dinara i same obezbeđuju namirnice, roštilj, sač, drva i ćumur. Prijave za učešće su moguće do 25. avgusta putem telefona 725 104, 065 97 25 104 i 063 75 55 216.

Srneći paprikaš za kulinare i gurmane
Peto jubilarno takmičenje u kuvanju srnećeg paprikaša održaće se 26. avgusta na Krivaji, kod doma mesne zajednice. Početak takmičenja je u 9 časova, a proglašenje pobednika u 12. Učešće po ekipi, koju čine 5 članova je 1500 dinara, dok organizator obezbeđuje 2 kilograma srnetine, hleb i drva. Prijave se primaju do 23. avgusta, a sve informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 063 564 753 i 063 737 9601.

Izađi mi na teglu 13. septembra u Bačkoj Topoli
Na pomolu je početak još jedne takmičarske sezone jedinstvenog karavana “Izađi mi na teglu”. Karavan je u prethodne četiri sezona obišao preko 100 gradova, imao oko 9.000 učesnika i 17.000 proizvedenih tegli ajvara. U petoj sezoni koja kreće danas iz Beograda, izazvaće na teglu vrsne kulinare i prave gurmane u više od 30 gradova širom Srbije. Ovog puta karavan u Bačku Topolu stiže 13. septembra. Manifestacija će biti organizovana na manifestacionom trgu, počinje u 11 i trajaće do 20 časova. Zahvaljujući brojnim partnerima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko 1.500.000 dinara. Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se 13. oktobra u Beogradu gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2018. godini. Ovo jedinstveno takmičenje završava se 13. oktobra.

You May Also Like

More From Author