KO NIJE IŠAO NA OLIMPIJADU U RIO, DOŠAO NA PAORSKU, U BAČKU TOPOLU

Estimated read time 3 min read

Možda pojedinim našim takmičarima nije išlo  po planu na Olimpijskim igrama u Riju, ali će sigurno zablistati na Seljačkoj olimpijadi u Bačkoj Topoli! Reč je o takmičenju u više kategorija sa interesantnim paorskim disciplinama. Posetioci su uživali u bravurama vozača traktora, prevoženju džakova na biciklu i mnogim teškim poslovima koje su muškarci nekada sa lakoćom obavljali. Tokom više godina organizovanja Olimpijade ispostavilo se da je ova manifestacija veoma popularna sa oko 60.000 posetilaca.

 U takmičarskom delu olimpijade učestvovalo je 43 takmičara. Učesnici su snagu, veštinu i znanje proveravali u tri kategorije. U konkurenciji 23 takmičara titula naj seljaka treći put za redom pripala je Kornelu Kopasu, a nagradu, tele, obezbedila je porodica Vojčena. U konkurenciji 12 takmičarki najviše bodova i titulu naj seljanke ponela je Monika Roža kojoj je pripao bicikl, poklon fabrike Capriolo. Prvi put ove godine za zvanje najboljeg takmičili su se i omladinci. Među 8 prijavljenih, pobedio je Čaba Feher. On je dobio tablet, nagradu Sat – Trakta. 

U krunjenju kukuruza i bacanju balirane slame učestvovali su rukovodilac fondacije ,, Prosperitati ” Balint Juhas, državni sekretar Atila Juhas i narodni poslanik SVM-a Arpad Fremond koji je ovoga puta bio najuspešniji

. Kuvari dobijaju nagrade, ali je, kako kažu, najveće priznanje kada vide srećna lica gostiju koji uživaju u ukusu i mirisu , starih jela, od podolskog govečeta. Najukusniji, procenili su kulinarski znalci, skuvala je ekipa iz Kevija koju je predvodila Klara Šerfeze

Manifestaciju  je organizovalo Udruženje poljoprivrednih proizvođača, a održana su takmičenja u više kategorija u paorskim disciplinama, između ostalog i izbor za naj seljanku i seljaka, ali i novu takmičarsku kategoriju – izbor najboljeg mladog seljaka. Posebnu nagradu dobila je takmičarka koja pobedila –  u kategoriji najbolja moderna seljanka – tablet.  U muzičkom delu programa održan je koncert Margit Bango. U okviru tradicionalne, osme po redu, vojvođanske Seljačka olimpijada, organizovano i takmičenje u kuvanju, a osnovni materijal bilo je meso podolskog govečeta.

Potpredsednik udruženja “Gazdaker” Nimrod Tomik kaže da se takmiče mladići i devojke sa navršenih 16 godina, a gornja starosna granica ne postoji. Do sada je najstarija osoba imala 52 godine, tako da svi mogu da učestvuju i takmiče se osvajanje počasne titule. Očekuju se učesnici i gosti iz cele Vojvodine, ali i inostranstva. Tomik dodaje kako se prošle godine prijavilo oko 40 muškaraca i 16 devojaka i žena, te   će ove godine biti više učesnika.

Realizaciju manifestacije pomogli su lokalna samouprava, Mađarski nacionalni savet, fondacija Gabor Bethlen i brojni pokrovitelji.

You May Also Like

More From Author