PRVI HLEB OD NOVOG ŽITA U BAČKOJ TOPOLI

Estimated read time 3 min read

Za  današnji dan se peče hleb od novog žita,koji se kasnije odnosi u crkvu na osvećenje, a potom se predaje predsedniku opštine ,kao poklon narodu. Tako je bilo i ove godine.

U Bačkoj Topoli, , održan je Dan hleba , manifestacija koja se ovde organizuje u slavu novog roda i hleba, a najpre u cilju negovanja starih žetelačkih običaja.Svečanom povorkom fijakera stigao je novi hleb u rimokatoličku crkvu Pohođenje  Device Marije. Za mađarsko stanovništvo Bačke Topole Dan Sent Ištvana je veliki praznik i ujedno praznik HLEBA , umešenog od brašna iz ovogodišnje žetve.

– Ova manifestacija favorizuje sve one vrednosti koje smatramo dobrim, korisnim i poželjnim u našoj zajednici. To su pre svega vrednosti koje poštuju i uvažavaju naše pretke, koji su u ovoj našoj ravnici i pre sto godina proizvodili žito, brašno i hleb i tako obezbedili našu današnju egzistenciju -objašnjavaju učesnici skupa i  poželeli su da svečanost prođe u miru, toleranciji i poštovanju, jer su to „vrednosti
koje mibačkotopolčani gajimo.

Žito, žetva i hleb duboko su ukorenjeni u kulture svih naroda u svetu, a na prostoru Bačke i Vojvodine
hleb ima poseban značaj.Kada sednemo za nedeljni ručak, prvo uzmemo parče hleba, jer je hleb ne samo simbol života, nego nas i neprestano podseća na to da život ima smisla. Želimo da jasno pokažemo da kultura koja se neguje kroz amaterizam i kulturno – umetnička društva, itekako ima smisla za stvaranje kulturnog identiteta Vojvodine, objašnjavaju organizatori DANA HLEBA.

Svetu misu je služio Ferenc Fazekaš, župnik u crkvi Bezgrešne Device og hleba.Marije, u okviru koje je osveštao i blagoslovio novi hleb i zahvalio se poljoprivrednicima. Misa je posvećena svima koji su se odselili iz Vojvodine i Bačke Topole. Prvu krišku osveštanog hleba isekao je gradonačelnik Bačke Topole Gabor Kišlinder.

Tokom celodnevne manifestacije mogla je da se vidi izložba a, starih fijakera, da se proba domaći hleb . Za dobru atmosferu su bili zaduženi članovi negovatelja starih običaja.

 

“Ako su dobri temelji za kuću, lako se gradi. Smatram da je Sent Ištvan položio takve temelje pod noge Mađarima, da smo i pored svih strašnih vremena ovde i opstajemo. Bez obzira što su sudbina i istorija podelile našu zemlju, danas živimo u zajedništvu, sa ili bez granica. Pripadamo jednoj naciji i smatram da na današnji dan slavimo rađanje novog hleba i opstanak naše zajednice. Novi hleb znači budućnost, jer sve što se rodi je u stvari osnova za budućnost.”- rekao je predsednik opštine Gabor Kišlinder.

You May Also Like

More From Author