GRIP U BAČKOJ TOPOLI OBARA SA NOGU

Estimated read time 3 min read

KOGA ove sezone „zakači“ grip, mora da računa da se iz postelje neće izvući barem dve do tri nedelje. Dok bude spuštao visoku temperaturu i masirao bolne zglobove, na sve to lako može da mu se „nakalemi“ upala grla ili sinusa, pa i zapaljenje pluća, posebno ako je hronični bolesnik, uz to nevakcinisan,     kažu u bačkotopolskom domu zdravlja dr “Janoš Hadži”.

Virus deluje i kao pokretač „slabih tačaka“, pa čim organizam oslabi, kad ga temperatura slomi, tad virusi i bakterije lako napadaju grlo, sinuse, pluća.

To su, prema rečima lekara, najčešće komplikacije ovogodišnjeg virusa gripa, koji iz dana u dan obara sve više pacijenata. Simptomi koje izazivaju virusi tipa A su temperatura, koja ne mora da bude visoka, bolovi u mišićima i zglobovima i kašalj.

Stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje „Batut“ još na početku sezone upozoravali su da oba tipa virusa, koji su kod nas u cirkulaciji, mogu da dovedu do komplikacija i smrtnog ishoda.

Kod nas je potvrđena cirkulacija dva podtipa virusa gripa A (H1N1) i A (H3N2).

Prema rečima  iz  Doma zdravlja „DR Janoš Haži”, ovaj virus gripa karakteriše uglavnom veoma visoka temperatura koja traje pet dana:

– Uz visoku temperaturu koja prelazi i 39 stepeni karakteristični su jaki bolovi i žiganja u zglobovima koja ni noću ne daju mira bolesnicima. Malaksalost, nesanica, glavobolja, potpuna obamrlost obaraju pacijenta i nakon pet prvih udarnih dana.

DOKTORI  upozoravaju da se virus najlakše prenosi u kolektivima, pa su deca u školama i vrtićima najviše na udaru gripa: – Nema prave preventive gripa, ali se savetuje pojačana higijena, pre svega, češće pranje ruku i provetravanje prostorija.

Rehabilitacija, po pravilu traje onoliko koliko je trajala i temperatura. Ali ono što je osobina ovog tipa virusa je da se bolovi u zglobovima ne smiruju i nakon što se temeperatura vrati u normalu.

Kod najmlađih se virus gripa najpre pokazuje jakom glavoboljom i malaksalošću. 

– Osim jake glavobolje, karakteristična je pospanost i malaksalost, uz temperaturu koja ne mora da bude previsoka. Sve to mališane obara s nogu i po sedam dana. Uz jak kašalj, decu muči i sekret koji ne umeju da izbace, pa se zato javljaju povraćanje i mučnine.

Medicina savetuje da se grip najbolje leči simptomatski, temperatura se skida ako je iznad 38 stepeni Celzijusa, uzimaju se lekovi protiv glavobolje kao i puno tečnosti, pre svega čajeva. I kad grip prođe, neophodno je odležati još desetak dana.

Osim virusa gripa ima i drugih oboljenja koja su mnogo manje opasna, a slična gripu. Pacijenti bi lekaru ipak morali da se jave ukoliko temperatura pređe 38 stepeni i ukoliko kašalj traje duže od tri dana.

You May Also Like

More From Author