MALI IDJOŠ – BUDŽET ZA “BOLJI ŽIVOT GRADJANA”

Estimated read time 5 min read

Predsednik opštine Mali Idjoš, Marko Lazić,  izjavio je da je  budžet za 2019. godinu realan, uravnotežen i razvojni, istovremeno i rekordan , “težak”  preko  milijardu dinara, da je rezultat politike odgovornog ponašanja prema građanima koja se sprovodi poslednjih godina, te da će  ove godine, u razvoj komunalne infrastrukture biti investirano 3,5 miliona evra, pre svega zahvaljujući dobroj saradnji sa Vladom AP Vojvodine koja je donela odluku da iz pokrajinskog budžeta  opštini Mali Idoš odobri 405.000.000 dinara.

“Budžet je nedvosmisleno usmeren na ulaganje u kapitalne projekte, ali ne na štetu drugih važnih socijalno ekonomskih segmenata. On je pre svega socijalno odgovoran i brine o potrebama većine  maloidjošana”, kazao je Lazić  za BT PUBIC NEWS.

On je naveo da je predloženo da budžet  iznosi preko milijardu dinara,  i da se prvi put u dugoj istoriji opštine dešava da  budžet premaši milijardudinara.

“Sve to je rezultat dobre saradnje , po  vertikali, sa pokrajinskiom Vladom, koja ima razumevanja i koja nesebično deli sa lokalom, koji indirektno uživa benefite  ekonomskog oporavka zemlje, a koja je počela onog trenutka kada je, tada premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić hrabro krenuo u sprovođenje teških ekonomskih mera. Time pokazujemo da priče o decentralizaciji nisu samo priče. Prema pravilniku koji je napravila radna grupa, deljen je novac po opštinama i time smo posebno vodjeno  računa, da se neke nepravde prema građanima iz prethodnog perioda isprave, rekao je Marko Lazić

Predsednik opštine kaže da ove godine treba da da bude uplaćeno 202 miliona, a 2020. godine još toliko.Radovi će početi u julu ili najkasnije avgustu,da za izgradnju prečistača nije potrebno više od četiri meseca , te se očekuje da će početkom iduće godine, taman kada legne druga tranša novca, prečistač biti u funkciji.

Da bi bio u punoj funkciji mora se izgraditi kompletna kanalizaciona mreža za sva tri sela, Feketić, Lovćenac i Mali Idjoš, ukupno oko 15 kilometara magistralnog voda. Tako bi bio eliminisan i veliki ekolološki problem koji prave septičke jame, koje su u gotovo svim dvoristima. Još veći je problem time jer su bunari , sa nekada pijaćom vodom, pretvoreni u jame za otpad.-objašnjava Lazić.

Dotrajalost vodovodne mreže, stare preko pedeset godina, predsednik opštine je označio kao sledeći veliki problem koji treba pod hitno rešavati , kako ne bi došlo do ugroženosti zdravlja ljudi koji žive u naseljenim mestima.

“Uradjeni su projekti za zamenu vodovodne mreže u naseljima Feketić i Lovćenac. Izdate su i gradjevinske dozvoleProjekat za Mali Idjoš privodi se kraju pa se uskoro očekuje i izdavanje gradjevinske dozvole. Vrednost projekta je 5 miliona dinara i finansisra se iz opštinskog budžeta. Uradjen je projekat prečistača za vodu. ima ih 12- po jedan , pored svakog bunara. Tako da ćemo uskoro u svim mestima na slavini u svakom domaćinstvu imati malu eko česmu”- veli Lazić.

Uređujju se škole, sportske hale, a za rekonstrukciju zgrade za osnovce, u Malom Iđošu ,uložena su tri miliona dinara,od novca pokrajinske Vlade , dok je trenutno u toku sanacija škole u Lovćencu vredna 5,5 miliona dinara.   Iz tekućih budžetskih rezervi Vlada Srbije izdvojila je krajem prošle godine 25 miliona dinara za opremanje JP „Komunal”, odnosno kupovinu tri traktora, za svaku mesnu zajednicu opštine po jedan(traktori će poslužiti kod čišćenja snega, košenja trave i održavanja javnih površina-sve za šta je zaduženo javno preduzeće), kao i izgradnju trafostanice i nadzor izgradnje prečistača otpadnih voda.

“Brinemo i o pravilnom razvoju mladih i  brinućemo o fiskulturnim salama u osnovnim školama. Potrebno je vreme, ali se nećemo zaustaviti dok svako školsko dete ne bude imalo uslove za bavljenje sportom u školama”, rekao jeLazić

Prema rečima predsednika opštine  žele da rastu još bolje i još više, a da bi se to desilo,  privreda mora da bude konkurentnija. Lane su uspeli sopstvene prihode, u budžetu,  povećaju za 6,9 posto pa  to i nadalje ostaje zadatak,to je rezultat uvećanog plana od prihoda poreza na imovinu, lokalnih administrativnih taksi, boravišne takse, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zakupa nepokretnosti u svojini, zakupa građevinskog zemljišta,  prihoda od novčanih kazni.

“Prošli smo kroz teške periode, ali budite sigurni da dok nas vodi predsednik Aleksandar Vučić nikada više Srbija neće biti zemlja u kojoj kad uveče legnete ne znate šta vas sutra čeka. On to neće dozvoliti i mi svi zajedno moramo mu pomoći da nastavi da od Srbije pravi ekonomski jaku i stabilnu državu”, rekao je Lazić.

You May Also Like

More From Author