PALJENJE BADNJAKA U HRAMU SV. ILIJE 6. JANURA U 17 SATI

Estimated read time 2 min read

Poreklo paljenja badnjaka su mnogi naučnici objašnjavali na različite načine, povezivali sa raznim mitologijama i verovanjima. Paljenje badnjaka je događaj koji slavi rođenje Isusa i vatre koju su pastiri upalili da zagreju Bogorodicu i bebu Isusa.

U našim krajevima se nekada odlazilo u šumu i sa posebnom pažnjom se biralo hrastovo, tj cerovo drvo, koje je domaćin po dobro poznatim pravila, koje je tradicija nalagala, unosio u kuću i pripremao za paljenje.

U Hramu Sv. Proroka Ilije u Bačkoj Topoli, povodom predstojećeg velikog praznika Božića, bogosluženje počinje na Badnji dan, 6. januara, Sv. Liturgijom u 9 časova. Večernje bogosluženje, osvećenje i paljenje badnjaka je u 17 časova. Jutrenje na dan Božića, 7. januara počinje u 7 časova, Sveta liturgija u 9, a večernje u 17 časova. Drugog dana Božića, 8. januara, Sveta liturgija počinje u 9, a večernje u 17 časova, kao i na dan Svetog Stefana, 9. januara.
Svečana povorka u kojoj će učestvovati fijaker i nekoliko putničkih automobila, predajom zastave poći će ispred crkve u 12.45 časova ka ulici Matije Korvina broj 21, ispred doma ovogodišnjeg kuma, Milana Simića. Litija će se potom kretati ulicom Glavna, Sv. Proroka Ilije, Ištvana Andrea ka Prvomajskoj, gde će stići u 13.20 časova. Od Ulice 1. Maja ide se ka ulici Gomboš Janoša, Kizur Ištvana, Dragutina Matića, Despota Stefana i robne kuće u centru grada. Sa tog mesta Badnjačka litija kreće u 16.45, a ispred crkve trebala bi biti u 17 časova.

You May Also Like

More From Author