TRADICIONALNI FEBRUARSKI SVINJOKOLJ U BAČKOJ TOPOLI

Estimated read time 3 min read

Veliki broj meštana se okupilo tokom prepodnevnih sati, minulog vikenda, u bačkotopolskom Domu “Vašarište”, gde je organizovan seoski svinjokolj na tradicionalni način, po sedmi put. Prissustvovao i predsednik SVM-a Ištvan Pastor uz predsednika opštine Gabora Kišlindera.

Majstori mesarskog zanata su u zoru započeli posao. Okupljeni su imali su priliku da vide kako se svinja nekada prljila slamom, drvima, a u novije vreme plinom.

.Vešti majstori svog zanata, mesari Bela Šiška i Jožef Tot, umešno su odvajali kožu, meso za kobasice, slaninu za čvarke, delove od kojih se prave hurke, švargle, meso za pečenje, sarmu, kosti za supu, potvrđujući da se kod ovakvog svinjokolja iskoristi svaki deo.

“Juče smo čistile crni i beli luk, svo posuđe smo oprale i sad čekamo sveže meso. Oko mene je velika ekipa sa kojom radim godinama. Starije su žene, sve znaju šta treba raditi, rasporedimo posao i svako radi svoj deo.”- kaže Žužana Odri

 Pekla se krv, slanina, džigerica, meso. Okupljeni su mogli da se okrepe uz čaj, mekike, kuvano vino i dobru domaću rakiju. Od pomoći mesarima i organizatorima tokom celodnevnog dešavanja i ove godine bili su đaci mesarskog smera bačkotopolske Poljoprivredne škole i mladi. Upravo je upoznavanje mladih sa tradicijom i njeno očuvanje, jedan od ciljeva ovog događaja istakao je predsednik Kluba proizvođača Lajoš Babi.

Tradicionalni svinjokolj se održava u organizaciji lokalnog kluba proizvođača “Gazdakör”, iz godine u godinu je sve uspešniji. “ Za ovo je potrebna dobra ekipa za organizaciju i radujem se da je bačkotopolski “Gazdakör” takav, u saradnji sa Udruženjem proizvođača Bačke Topole. Pored tradicionalnog svinjokolja organizujemo Seljačku olimpijadu, Festival sarme i bačkotopolski Expo. Mislim da je tu presudan ljudski faktor. Kod nas poljoprivrednici se, hvala bogu,  ne bave samo poljoprivredom i poslom nego na nekom nivou organizuju odmor i rekreaciju, jer ovaj događaj kao i drugi imaju ulogu oblikovanja zajednice.”- veli podpredsednik  kluba Nimrod Tomik.

Značaj čuvanja ovog običaja naglasio je i predsednik opštine Gabor Kišlindre koji je naveo da su ovakva okupljanja sada i prilika za jačanje zajednice. Zainteresovanost za dešavanje povrđuje i oko 300 posetilaca i gostiju među kojima je bio i predsenik SVM-a Ištvan Pastor. On je, između ostalog naveo, da su ovakvi događaji dobra prilika za druženje, opuštanje i ukazao na značaj koji u aktivnostima ima civilni sektor podržan lokalnom samoupravom.

You May Also Like

More From Author