UGROŽENIJI KOJI PRIMAJU STOTINAK DINARA PREKO PRAGA ZA SOCIJALNU POMOĆ OD SOCIJALNIH SLUČAJEVA

Estimated read time 2 min read

 U bačkotopolski  Crveni krst svakodnevno dođe deset do petnaest ljudi koji traže neku vrstu pomoći.  Uz njih oko  šesto pojedinaca i porodica prima socijalnu pomoć u vidu celodnevnog obroka tokom zimskih meseci.   Oni su vidljivi, za njih se zna, a za socijalnu pravdu nevidljivi su oni čija primanja za nekoliko stotina dinara prelaze zakonske granice, a kvalitet njihovog života nije mnogo veći od onih koje sistem poznaje.

Svoj doprinos socijalnoj pravdi  Crveni krst daje pripremom dve stotine obroka za socijalno ugrožene učenike osnovnih škola, što je u jednom trenutku došlo u pitanje zbog nedostatka novca za finansiranje ovog vida pomoći anjihov broj se iz godine u godinu povećava.

“Imamo deset do petnaest osoba, deset do petnaest stranaka koje se svakodnevno obrate u prostorije Crvenog krsta. Ponekada je dovoljna informacija, ponekada je dovoljno uputiti ta lica u određene institucije koje će im na pravi način pomoći, a nekada se mora odgovoriti po nekim paketom hrane, garderobom ili nečim što je već u našoj mogućnosti”- kaže  Tibor Leštar iz Crvenog krsta Bačke Topole.

Sledeći prag za ugrožene je u Gradskoj kući.  Podaci su  da se novac koji se izdvaja za socijalne potrebe u poslednjih nekoliko godina povećava, tako da je  de budžeta namenjeno za narodnu kuhinju, socijalnu pomoć, pomoć u ogrevu i drugu podršku pojedincima, organizacijama, ali i teško obolelima.

Opština ulaže maksimalne napore da se stvori ambijent kako bi se smanjila nezaposlenost u gradu, kako bi se industrijska zona proširila, kako bi broj zaposlenih u industrijskoj zoni bio veći, kako bi se ulagalo , kako bi se doveli novi investitori.  To je sve nešto što utiče da se stvori pravi, da kažemo i socijalno pravedan ambijent kako bi pojedinci, pre svega, bili zadovoljni, kako bi im se pružila šansa da rade, da stvaraju, da budu zadovoljniji.

Za sistem su nevidljivi oni bačkotopolčani čija primanja za koju stotinu dinara premašuju zakonski prag za pružanje pomoći pa ostaju bez nje. Oni ostaju na milost i nemilost životne vetrometine gotovo bez sredstava za preživljavanje pa i bez neophodnog toplog obroka.

You May Also Like

More From Author