VIRUS GRIPA JE U SEVEVERNO BAČKOM OKRUGU ALI NIJE UDARIO SVOM SILINOM

Estimated read time 3 min read

“pacijenti  da se jave lekaru čim dobiju mučninu, bolove u glavi i javi se povraćanje, jer se grip ne leči samo antibioticima”. U SUBOTIČKOJ BOLNICI ZABRANJENE POSETE.

Epidemija virusa gripa vlada u svim zemljama u okruženju, a u Institutu za javno zdravlje “Batut” kažu da epidemije u Srbiji nema i da je, najverovatnije, neće ni biti do kraja sezone. Ipak gripr i obolenja koja imaju simtome ove bolesti je mnogo u školskim ustanovama u Bačkoj Topoli ali i u mnogim kolektivima pa se često ovodi u pitanje mogućnost obavljanja redovnih radnih delatnosti.

lekari upozoravaju “da se ne treba igrati i da”pacijenti treba  da se jave lekaru čim dobiju mučninu, bolove u glavi i javi se povraćanje, jer se grip ne leči samo antibioticima”

Hronični bolesnici su skloniji da imaju i bakterijske superinfekcije što može da dovede do smrtnog ishoda. Napominjem, kod nas je ta grupa zaštićena na vreme, što je upravo razlog zašto nemamo toliko smrtnih slučajeva”, kaže epidemiolog.

Sezona gripa se sada nalazi na svom vrhuncu, što je očekivano za ovaj period godine. Od početka ove sezone do danas u Srbiji je prijavljeno 68.516 oboljenja sličnih gripu, a četiri osobe preminule su od ovog virusa, kažu u “Batutu”.

Virus tipa A na teritoriji naše zemlje prisutan je od kraja decembra prošle godine. Ovaj virus se lagano širi, putem vazduha, direktnim i indirektnim kontaktom.

Problem sa gripom je u tome što ste “opasni po okolinu” i pre nego što osetite prve simptome. Druge možete zaraziti oko 24 sata pre nego što osetite bilo šta, kao i pet do sedam dana nakon što svi simptomi nestanu.

Deca koja imaju grip druge mogu zaraziti i duže od nedelju dana nakon prolaska simptoma.

Pošto virus možete da širite toliko dugo, jako je važno da ostanete kod kuće kad ste bolesni.

Čim primetite bilo kakve simptome gripa, ne bi trebalo da idete na posao, a deca ne bi smela da idu u vrtić ili školu.

Kad prestanete da kašljete i ne budete imali temperaturu tokom tri uzastopna dana, možete se vratiti redovnim aktivnostima. Ako “požurite” iz bilo kojeg razloga, usporićete oporavak i duže ćete se osećati loše.

Zbog gripa zabranjena poseta pacijenata . U Opštoj bolnici Subotica zbranjene su posete zbog, kako navode, izrazito rastućeg trenda stope incidencije oboljenja sličnih gripu. Iz Bolnice navode da je ova odluka doneta u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom vezanom za sezonski grip i druge akutne respiratorne infekcije. Odluka o zabrani poseta pacijentima, kao i drugih vrsta okupljanja lica koja nisu zaposlena u Opštoj bolnici Subotica, biće na snazi sve do opoziva, navodi se u saopštenju Opšte bolnice.

You May Also Like

More From Author