MESNA ZAJEDNICA FINANSIRA BANKE UMESTO UDRUŽENJA GRADJANA, IZUZEV MILJENIKA KOJI SU STALNO IZDAŠNO FINANSIRANI

Estimated read time 3 min read

Danas su u prostorijama MZ Bačka Topola potpisani ugovori sa predstavnicima 43 udruženja građana, četiri više u odnosu na prošlu godinu, kojima je iz budžeta Mesne zajednice pripalo ukupno 900.000 dinara, za rad u 2019. godini. 

 Za sufinansiranje rada sportskih organizacija i klubova stigle su 22 prijave i biće podržani sa 1.200.000 dinara, dok je 2.000.000 obezbeđeno za aktivnosti dva KUD-a. 

Čast da budu počastvovani godišnjim iznosom od 5000 do 10000 dinara ima veliki broj udruženja, koja treba da doprinesu rezvoju sredine u kojoj deluju, na nezavisnim osnovama. Oni drugi, imaju mnogo više i ne moraju se brinuti kako da pokriju bankarske troškove, što je glavni zadatak ovih dobro “baždarenih”.

Dakle da bi otvorili račun i on bio funkcionalan udruženja gradjana , na mesečnom nivou, bankama su dužni da plate oko 600 dinara, pa tako računica kaže, da treba da doplate, samo za bankarske transakcije. Kako se radi o neprofitnom sektoru, za rad moraju da posegnu u svoj džep, za razliku onih u milosti kojima i pretiče. Naravno i da odrade, svojim duhom, telom i umom radnu akciju, koju će im upriličiti mesna zajednica, za rad toga što su bili velikodušni, prema njihovom udruženju. Da dovedu, što više radnika to bolje, recimo za čišćenje terena oko jezera. Obavezuju se , zakonski, da udruženja podnesu, uredno , za šta su sve potrošili recimo 5000 dinara, za godinu dana jer dogodine neće dobiti ni 5000 dinara ukoliko ne prikažu transparentno, za šta troše gradjanski novac. Da slučajno ne plate svoju kučnu struju ili tome slično novcem gradjana , kao što je to svojevremeno radjeno u Mesnoj Zajednici ili mnogo toga sličnog.

Transparentnost dodele sredstava je takodje zakonska obaveza ali ovaj put Mesne zajednice. Voleli bi da ga vidimo i ovako “post festum” da svaka zverka pokaže trag u svoje dvorište. Da ljudi vide ko je koliko novca dobio za koji program, šta taj program znači za grad Bačku Topolu, konačno na šta se trši novac gradjana ovoga mesta.Dok se to ne obelodani ostaje da se veruje na časnu reč autoritetima, možda drugačijim od autoriteta koji su nas,koliko juče, ubedjivali da je potrošnja u Mesnoj zajednici bila čista “ko duša”.

Potpisnicima je ugovore uručila predsednik Saveta MZ Bačka Topola Kornelija Mirić Namestovski,sa željom da se naredne godine pronađe način da se sredstva povećaju i sa još više finansijskih sredstava podrži rad kulturnih, sportskih i civilnih organizacija .

Želje su su ganule svakoga ko prati dešavanja u ovoj sferi jer su i lane želje bile iste a raspodela sedstava taodje ista. Jednom odsečena mera, za “veke vekova, dok vladavina traje. Čemu ond sumljati da će biti drugačije

You May Also Like

More From Author