PČELARSTVO MEDJU NAJBOLJIM ŠTO SRBIJA IMA

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović posetio je opštinu Bačka Topola. Zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, poverenikom SNS-a Nemanjom Simovićem, predsednikom Skupštine opštine Sašom Srdićem i članovima opštinskog veća, razgovarao je sa Udruženjem pčelara ” Bačka Topola”

Ministar poljoprivrede u obilasku bačkotopolske opštine u pratnji predstavnika lokalne vlasti prvo se sastao sa dobro organizovanim lokalnim pčelarskim udruženjem koje broji oko 50 članova.
U razgovoru istakao je mogućnosti za razvoj ove grane poljoprivrede kao i mere koje sprovodi samo ministarstvo. Primera radi novi koncept registracije poljoprivrednih gazdinstava omogućavaće davanje subvencija u okviru elektronske komunikacije.
Pčelari su ukazali na stanje u ovom segmentu agrara i imali priliku da direktno pitaju ministra o planiranim koracima resornog ministrarstva. Najviše interesovanja su pokazali za zaostale subvencije i dobili obećanje ministra da će biti isplaćene do 15 aprila.
Predstavnici opštine Bačka Topola ističu da im je čast što je ministar prepoznao dobro organizovane agrarne segmente u lokalu i bio tu da ih uputi u mogućnosti za napredovanje u proizvodnji koje se nude kroz ministarstvo.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je da je pčelarska proizvodnja jedna od najboljih stvari koju Srbija ima.

„Veoma je važno da razvijamo pčelarstvo. 2013. je više izvezeno meda iz Srbije, nego svog mesa iz Srbije goveđeg, svinjskog i pilećeg. Ovo je mnogo važna priča za Srbiju. Čitav koncept razvijanja dodate vrednosti u proizvodnji apsolutno je ostvariv u pčelarstvu i zbog toga, priča o izgradnji pogona u Rači veoma je važna, jer će na jednom mestu moći da bude sakupljanje, pakovanje, izvoz i brendiranje našeg meda”, rekao je Nedimović.

Nedimović kaže da će Ministarstvo poljoprivrede dati svoj pun doprinos tome, a naročito će promovisati priču o srpskom kvalitetu, te da se „konačno razdvoji žito od kukolja i da ono što je pravi med bude na rafovima i Srbije, a i u inostranstvu”.

Radna grupa na terenu, naglašava ministar, pokazala je dobre rezultate i jedan od fokusa upravo je borba protiv nelegalnog meda.

Nemanja Simović kaže da je „svakako očigledno” koliko vlada Srbije ceni sve što rade pćelari Bačke Topole i koliko je važno pčelarstvo za našu zemlju.

„, Povezivanje lokalnih preduzetnika i njihov zajednički nastup na tržištu, da bi bili jači nego pojedinačno i to je primer kako treba da se stimuliše i ohrabruje lokalni ekonomski razvoj, primer je za sve druge industrije šta možemo kada se ujedinimo”, rekao je poverenik Simović.
Iz ugla mog resora, Savez pčelarških organizacija je važan, mislim da je osnova razvoja Srbije lokalni ekonomski razvoj, a to se najbolje ogleda u tome što se radi- udruživanje lokalnih privrednika, preduzetnika, proizvođača i povezivanje opština kako bi se generisao razvoj za sve građane, rekao je Mirko Spasojević
Spasojević je istakao , da su prisutni ministri mnogo učinili da se sklone falsifikate meda sa tržišta, odnosno nelojalna konkurencija, i naveo podatak da Srbija ima najveći broj košnica po glavi stanovnika na planeti.
„Hvala vam na partnerstvu sa vladom, mi stojimo ovde da pomognemo sve što dolazi od vas”, rekao je predsednik Skupštine opštine Saša Srdić.

You May Also Like

More From Author