SMIRENI BAČKOTOPOLSKI OSNOVCI POSLE SITUACIJE NA IVICI INCIDENTA

Protiv trojice maloletnika – zbog maltretiranja dvanaestogodišnjeg dečaka iz Bačke Topole – vodi se postupak pred prekršajnim sudom u Subotici, potvrđeno je javnosti u tom sudu.

Pojedini učenici osnovne škole “Nikola Tesla” u Bačkoj Topoli u koju je prethodno išao maltretirani dečak, prošle nedelje su imali nameru da se organizuju i obračunaju sa đacima osnovne škole “Čaki Lajoš” koji su uznemiravali Gregora Nađa. To nam je u pismenoj izjavi potvrdila direktorka škole “Čaki Lajoš” Monika Vojter Pulai koja je istakla da je u školi “došlo do usložnjavanja situacije”.

Evo i kompletnog saopštenja ”
Dopisom Policijske stanice u Bačkoj Topoli broj 03/39/6/2-530993 od 18.04.2018.godine, a koji smo primili dana 20.04.2018. godine, obavešteni smo da je dana 25.03.2018. godine učenik G.N. trpeo vršnjačkog nasilja na sportskim terenima pored Gimnazije i ekonomske škole „ Dositej Obradović“ u Bačkoj Topoli.
Dana 25.04.2018.godine, u 13:15 časova uzeta je izjava od učenika G.N. u prisustvu direktora škole Zorice Malacko, pomoćnika direktora Monike Vojter Pulai, pedagoga škole Maje Vrkić, psihologa škole Кovač Silvije, odeljenjskog starešine Biljane Tadić i roditelja učenika.
Na osnovu prikupljenih informacija o događaju, činjenice da se nasilje dogodilo vanškolskog objekta i vanškolskih aktivnosti nije bilo osnova da se pokrene i vodi vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su vršili nasilje. Interventne i preventivne aktivnosti koje je škola preduzela su : sačinjen je Individualni plan zaštite za aktere nasilne situacije; pojačan je oprez svih zaposlenih, a posebno odeljenjskog starešine i PP službe.
Dana 27.04.2018.godine Dejana Draškić Nađ, majka učenika G.N., obavestila je odeljenjskog starešinu da je tog dana G.N. posle časova ostao da igra košarku na novonapravljenom košarkaškom terenu škole i da je tada imao konflikt sa R.M., učenikom 8b razreda.
Na osnovu uvida u video nadzor, izjava aktera konfliktne situacije i izjava prisutnih učiteljica Agbaba Sanje, Šuša Marice i Dozet Marine, konstatovano je da nije bilo fizičkog kontakta, da su se učenici sukobili zbog nepoštovanja pravila igre i da su se tom prilikom međusobno vređali i psovali. Učiteljica Agbaba Sanja je udaljila učenike iz rizične situacije i o događaju obavestila odeljenjske starešine učenika i PP službu škole. PP služba škole je organizovala radionice za učenike na temu „Nenasilna komunikacija“ i „Кonstruktivno rešavanje konflikata“, a odeljenjske starešine su nastavile da prate ponašenje učenika aktera konfliktne situacije.
Nakon ovih dešavanja škola nije imala saznanja niti je bilo prijava situacija u kojima je učenik G.N. izložen nasilju, kao i bilo kakve primedbe roditelja navedenog učenika na postupanje škole. Škola je sa roditeljima učenika sarađivala uvažavajući najbolji interes svih učenika i pronalazila najpogodnije načine za stvaranje sigurnog i podsticajnog okruženja, negovanje atmosvere saradnje, uvažavanja i konstruktivne komunikacije.
Ispravno postupanje škole u nasilnim situacijama potvrđuje prosvetni inspektor Zapisnikom o izvršenom vanrednom inspekcijskom nadzoru od 07.03.2019.godine, kao i prosvetni savetnik Školske uprave Sombor dana 08.03.2019.godine, a nakon pisanja pojedinih medija da je učenik G.N. kontinuirano trpeo nasilje u školi.
Nažalost, nakon pisanja pojedinih medija da su zakazale institucije, navođenja imena i prezimena učenika bez potrebe da se zaštiti privatnost maloletnih lica, došlo je do usložnjavanja situacije u školi. Naime, došlo se do saznanja da velika grupa učenika iz OŠ „Nikola Tesla“ želi da dođu u našu školu i da se obračunaju sa akterima spornih situacija. 
Zbog povećanog rizika za bezbednost naših učenika, o novonastaloj situaciji obavešteni su policija, direktorka OŠ „Nikola Tesla“ i Školska uprava Sombor, a odeljenjske starešine su upućene da obaveste roditelje i obave razgovor sa učenicima.

U školi koju je Gregor ranije pohađao navode da su odmah po saznanju o mogućem sukobu, reagovali. U pisanoj izjavi direktorka Osnovne škole “Nikola Tesla” Ksenija Kustudić Đukić ističe da su sa učenicima sedmih i osmih razreda održani sastanci kako bi se smanjile tenzije, a razgovarali su i sa roditeljima.

Posle svih preduzetih mera, incident se nije dogodio, navodi direktorka u saopštenju.

Dejana Draškić, majka maltretiranog dečaka, smatra da inicijativa njegovih drugara iz prethodne škole nije dobra:

“Nasilje se ne leči nasiljem. Postoje pravosudni organi koji treba da reaguju. Deco, moliću vas da to ne uradite.”

U Policijskoj upravi u Subotici, nadležnoj i za Bačku Topolu,  odgovorili su nam da je, uz školskog policajca koji je svakodnevno u školi, policija pojačala kontrole u blizini škole i da od tada nikakvi incidenti nisu zabeleženi.

You May Also Like

More From Author