KADA LIDERSKA STRANKA JEDNOM, PRISTANE NA KONSENZUS, SA SITNOM BURANIJOM, POSLE MOŽE SAMO DA ČUPA KOSU

Konsenzus je reč koja se svakodnevno koristi i u bukvalnom prevodu znači saglasnost. Označava jednoglasno donošenje odluka, odnosno proces kojim se postiže opšte slaganje o ciljevima od zajedničkog interesa. To je postupak koji označava da se odluke donose na bazi najveće moguće saglasnosti unutar grupe koja donosi odluku. Upravo to bi moglo biti “kukavičje jaje”, malih stranka, koje kane, u bačkotopolskoj opštini praviti koaliciju sa liderskom strankom, Srpske nappredne stranke. Dakle reč je o strankama koje se već osam godina vrte oko cenzusa od 5 posto ili onima koji ni izdaleka ne mogu , na bazi glasova, doći do odbornika.
Kosenzus je jako važan u političkom životu, maninskim grupama da se izjasne i da se njihovi predlozi uzmu u obzir.To istovremeno može biti “kamen oko vrata” ,birački dominantnim strankama, jer će se u odredjenom trenutku morati povladjivati zahtevima stranaka , koje u slučaju da idu samostalno na izbore, ne bi, niti množile , niti delile u političkom životu.

Dakle dobra volja liderske stranke da ih stavi na svoju listu i time im obezbedi prolaz u vlast daje im snagu ravnopravnog odlučivanja, ko da imaju punu podršku naroda.

Ako ne postoji konsenzus – predlog se odbija.
Konsenzus, ipak , nije idealno rešenje ali sudeći po dosadašnjoj političkoj praksi ,u nekoliko prethodnih mandata, upravo su političke minijature, isposlovale preko političkih odluka, mnogo ličnih interesa, jer su uspeli da “uguraju” konsenzus , kao način odlučivanja. Koalicionim partnerima, tada preostaje jedino da čupaju kosu, praveći kompromise, na svoju štetu. Cena je tada mnogo visoka.

You May Also Like

More From Author