PROTIV KOMARACA KAO U SVETSKOM RATU, IZ VAZDUHA SA ZEMLJE….

Protiv komaraca na teritoriji OPŠTINE BAČKA TOPOLA bori se firma,DELCO i to kao Englezi u Drugom svetskom ratu. Iz vazduha, sa zemlje, kamionima, mašinama i ljudima. Ali džaba – komarci nas ipak pojedoše.

Lokalna samouprava Bačka Topola izdvojila je 3,8 miliona dinara za zaprašivanje komaraca, koje kasni zbog vremenskih prilika, Prema planovima do 23. juna trebalo je da počne zaprašivanje komaraca na području cele opštine sa zemlje i iz vazduha ali je malo kasnilo zbog vremenskih prilika. Član opštinskog veća Adrian Satmari za Pnon televieziju je rekao da je namera da se teritorija od 4.000 hektara zapraši iz vazduha, što naravno obuhvata i naselja, a oko hiljadu hektara biće zaprašeno sa zemlje. Želimo da se koncentiršemo na vodene površine i kritična mesta, kaže Satmar. Nadležni upozoravaju pčelare da košnice udalje najmanje pet kilometara od mesta zaprašivanja, jer je dejstvo sredstava koje se koristi tri dana i štetno je za pčele.

Tretman će se obaviti u naseljima Bačka Topola, Zobnatica, Mićunovo, Karađorđevo, Mali Beograd, Bački Sokolac, Tomislavci, Krivaja, Gornja Rogatica, Stara Moravica, Pačir, Panonija, Novo Orahovo, Pobeda, Njegoševo, Svetićevo, Kavilo, Srednji salaš, Bajša, Bogaroš, Bagremovo i Gunaroš. U primeni su zaštitna sredstva štetna za pčele pa se pčelari pozivaju da izmeste košnice 5 kilometara od mesta tretmana. Dejsvo preparata, kako je ranije najavljeno, je 3 dana.
Ipak, mora se priznati da su prethodne tri godine bile daleko podnošljivije po pitanju komaraca. Da li zbog vremenskih uslova ili zbog kvalitetnijeg prskanja, to znaju samo nadležni.

You May Also Like

More From Author