SEZONA KRPELJA I NJIHOVO SUZBIJANJE

Populacija krpelja se aktivirala na većini zelenih površina bačkotopolske opštine pa iz odeljenja za medicinsku ekologiju apeluju na sve sugrađane da obrate pažnju kada se odluče da dan provedu na otvorenom, posebno u prirodi, jer je njihov broj tamo najveći.
Tretman suzbijanja krpelja na teritoriji opštine nastaviće se u periodu od 12. do 30. juna. Tretman sprovodi preduzeće „Oris“ doo Sombor na zelenim površinama u gradu i naseljenim mestima teritorije Opštine Bačka Topola

Važno je napomenuti da se sa dolaskom toplog vremena priroda budi, pa i svi njeni stanovnici, čak i oni koji nam nisu od koristi, baš naprotiv. Jedna takva vrsta je svakako krpelj, koja boravi na najrazličitijim mestima u prirodi.

Krpeljima pogoduje toplo i vlažno stanište, tako da su najaktivniji u toku proleća i jeseni, kada je temperatura između 7 i 25 C.

Velika količina krpelja nalazi se u šumi, na tlu prekrivenom lišćem i grančicama, ali i na granama drveća.  Pored toga ima ih i na pašnjacima, livadama, u visokoj travi, ali i na pokošenom travnjaku. Dakle svuda gde je adekvatna vlaga i temperatura za njih.
Tretman će se sprovoditi preparatima na bazi aktivne materije pa se mole pčelari da u periodu vršenja tretmana zaštite ili izmeste svoje košnice. Naseljena mesta na kojima će se vršiti tretman su Bačka Topola, Gunaroš, Pobeda, Svetićevo, Kavilo, Njegoševo, Novo Orahovo, Bajša, Mali Beograd, Tomislavci, Karađorđevo, Stara Moravica, Gornja Rogatica, Pačir, Bački Sokolac.

Ako želimo da se zaštitimo poželjne su duboke cipele, pantalone sa uskim nogavicama, dug rukav i šešir. Takođe, poželjne su svetlije boje kako bi se lakše uočilo prisustvo krpelja na tkanini.

Nakon boravka u prirodi dobro je uraditi detaljan pregled tela, a posebnu pažnju obratiti na prevoje i na delove prekrivene dlakama.

You May Also Like

More From Author