ZAŠTITA OD GRADA SA NOVIH 5O RAKETA UZ POMOĆ, 3,2 MILIONA, IZ BUDŽETA OPŠTINE


„Na teritoriji Bačke Topole poslednji put su registrovani 21. juna, a u gradu se dva puta pojavio led, 28. maja, što je bio izuzetno loš dan, i 20. juna, koji je bio manje prijatan dan, ali na teritoriji Bačke Topole nije se dogodila ni jedna šteta” kaže Miodrag Stojanović, rukovodilac, Hidrometeorološki radarski centar, Bajša.


Iz budžeta opštine Bačka Topola za ovu godinu, za nabavku protivgradnih raketa, održavanje stanica i nadoknadu strelcima, izdvojeno je 3.200.000 dinara.
– U okviru redovne pripreme za protivgradnu sezonu strelci su prošli obavezni lekarski pregled, upoznati su sa uslovima rada i potpisali su ugovore o angažovanju za novu sezonu. To su uobičajene aktivnosti koje se na ovom terenu rade od 2001. godine – kaže diplomirani meteorolog Miodrag Stojanović, šef Radarskog centra Bajša. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, nedavno je, u prisustvu direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslava Nikolića, predao Radarskom centru “Fruška gora” na korišćenje 780 protivgradnih raketa, za sprovođenje zaštite poljoprivrednih useva na teritoriji Vojvodine.
Republički hidrometeorološki zavod kome smo ih ustupili će, u skladu s potrebama na terenu, distribuirati ove rakete ka tri radarska centra u Vojvodini – Fruškoj gori, Bajši i Samošu“, istakao je Radojević.
Iz budžeta opštine Bačka Topola za ovu godinu, za nabavku protivgradnih raketa, održavanje stanica i nadoknadu strelcima, izdvojeno je 3.200.000 dinara. Ovih dana, protivgradnom centru Bajša isporučen kontingent sa 50 raketa, što je količina koja dopunjuje postojeće zalihe, a isto tako iz kojih se po potrebi pomažu drugi centri


Rakete je uručio predsednik opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder. Gradonosni oblaci koji su pretili da naprave štetu u poljoprivredi gađani su poslednji put 21. juna, a takođe pre toga u tri navrata, rekao nam je rukovodilac Radarsko centra Bajša Miodrag Stojanović.
– Za operativan rad protivgradnih stanica neophodno je da svaka stanica bude opremljena sa 12 raketa. U predstojećoj sezoni svaka stanica za početak bi trebalo da bude opremljena sa devet raketa, što je broj koji odavno nismo imali na početku sezone – dodaje Stojanović. .

You May Also Like

More From Author