BAČKA TOPOLA-NORBERT KIŠ BIČKEI POBEDNIK SA NAJVIŠE LASTAVIČJIH GNEZDA U SRBIJI

Pobednik takmičenja “Domaćinstvo koje su laste izabrale” za 2019. godinu je Norbert Kiš Bičkei iz sela Utrine kod Bačke Topole, koji u svom domaćinstvu ima 48 aktivnih gnezda seoskih lasta, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


lasta dnevno pojedu više od tri miliona komaraca i muva.

Laste su prešle nekoliko hiljada kilometara na putu od podsaharske Afrike do salaša porodice Kiš Bičkei, gde su svile gnezda. Prijavu za takmičenje poslala je Norbertova mlađa sestra Rita, bez njegovog znanja. Za pobedu je saznao kada je objavljena u medijima. „Nagrada će dobro doći za prehranu više od šezdeset grla stoke, kaže naš domaćin.

Ove godine je u takmičenju učestvovalo 44 domaćinstva iz svih delova Srbije. Prijavljeno je ukupno 590 aktivnih gnezda koja trenutno nastanjuje 3.540 seoskih lasta koje dnevno pojedu više od tri miliona komaraca i muva. Seoske laste pored svoje prirodne vrednosti imaju i ekonomsku vrednost tako što vrše uslugu uklanjanja nepoželjnih insekata za čije zaprašivanje bi morala da se izdvoji velika svota novca. “Tradicionalno stočarstvo je ključno za opstanak seoskih lasta i brojnih drugih grupa organizama koji zavise od ovakvog čovekovog načina bavljenja poljoprivredom”, kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da je izabrano domaćinstvo poljoprivredno gazdinsvo koje se bavi stočarstvom, a laste su ih izabrale zato što u njihovom domaćinstvu imaju izobilje hrane, pogodna mesta za gnežđenje i niko ih ne uznemirava
“Dobićemo tonu kukuruza, verovatno petog jula, kako sam ja čuo, i to puno znači, jer ova količina kukuruza je dovoljna za nedelju dana od prilike. Na imanju trenutno ima gotovo stotinu lasta, legu se dva puta godišnje i do kraja leta biće ih četiri stotine. Svako jutro ustajem u pola pet i moj radni dan počinje uz njihovu pesmu”, kaže Norbert.
Recept za uspeh na takmičenju je stočarstvo, ali i drvene grede i plafoni u štalama. Svi dosadašnji pobednici takmičenja, uključujući i domaćinstvo Kiš Bičkei, imali su štale sa drvenim gredama i plafonom. Drvene daske i grede u ovim domaćinstvima nisu obrađene što omogućava seoskim lastama da svoja gnezda koja prave od blata lakše zalepe. Domaćinstva koja nemaju drvene plafone u svojim štalama mogu postaviti jednostavne drvene police i na taj način privući seoske laste u svoje štale.

You May Also Like

More From Author