SAMO BAČKOTOPOLSKIM MADJARIMA , ZA TRI GODINE, 13 MILIONA EVRA

BALINT PASTOR

To što će mađarski Parlament izglasati da 2020. godina bude godina nacionalne sloge je važan  simbolički čin. Mađarska Vlada, ipak, ne razmišlja samo u simboličkim kategorijama, nego obezbeđuje pomoć koja se svakodnevno primetna – rekao je Balint Pastor, za Subotički mađarski radio.

Republički poslanik SVM-a je, PREMA PISANJU RTV PANON, govorio na Danu nacionalne sloge u lokalnoj samoupravi opštine Ferencvaroš u Budimpešti. Rekao je: uspeh mađarske nacionalne politike je u tome što od najmlađeg do najstarijeg,  podržava svakog Mađara van granica kroz programe bebi obveznica, finansiranja obdaništa, stipendija, povereništva ruralnog razvoja i kroz program razvoja privrede. Da bi se taj sistem pomoć ostvario, osim spremnosti mađarske Valde, bio je potreban i snažan predstavnik interesa vojvođanskih Mađara, što je dobijeno u vidu Saveza vojvođanskih Mađara – dodao je političar.

„U protekle tri godine u ostvarivanju nacionalne politike možemo da govorimo o pomoći od 38,2 milijarde forinti kroz sistem podrške Fondacije Prosperitati. To je generisalo 75 milijarde forinti ulaganja. Sve to je moglo biti ostvareno jer smo mi kod kuće izradili konkretne planove koji su neophodni za jačanje vojvođanskih Mađara i privredno osnaživanje” rekao je Balint Pastor, republički poslanik, SVM.

PRILIKOM NEDAVNOG OTVARANJA SAJMA POLJOPRIVREDE U BAČKOJ TOPOLI ,narodni poslanik Balint Pastor, podsećajući prisutne da je istu manifestaciju otvorio i pre tačno deset godina.

“Šta se promenilo u prethodnih deset godina. Sa jedne strane poljoprivredni proizvođači su složniji i jedinstveniji i zbog toga uspešniji, a sa druge strane zahvaljujući programu Fondacije Prosperitati, u protekle tri godine je samo u opštinu Bačka Topola, pošto smo ovde danas, poljoprivrednim proizvođačima i privrednicima dato nešto više od 13 miliona evra podrške”, kaže Pastor.

You May Also Like

More From Author