VELIKE STRANKE DA SE OTRESU MALIH “PODREPAŠA”

POLITIČKE IGRE I IGRICE UVELIKO U TOKU

Do izbora ima još vremena, gotovo pola godine , pazar se uveliko tvrdi u medjustranačkim dogovorima, na lokalu ili preciznije bačkotopolskoj opštini.

Zasto se , male staranke, kriju pod skutovima velikih (SNS-a i SVM-a) ako misle da imaju podrsku biraca i ako mogu da predju cenzus i tako dokazu da su oni pravi za funkcije za koje ce biti izabrani?

Sa druge starne zasto velike stranke stavlaju na listu clanove drugih malih ako misle da ce imati potpunu podrsku biraca? Zar bas nemaju koga drugog iz svojih redova da stave na listu? Sve mi to opat deluje kao vec vidjeno – narod ce na primer galasati za SNS a preko njegovih ledja ce se opet do upada u opštinsku vlast (ili nedaj Boze neke komisije) dokopati ,posle četvorodogišnje pauze napr. Jovan Jeremić odnosno njegovi socijalistički patroni. Pa opet Jovo – nanovo! Politički akteri moraju duboko razmisliti da li će to birači podržati ili oštro kazniti.
Sve češće je razmišljanje da velike stranke treba da se otresu tih malih “podrepasa”. Ko prezivi izbore, treba da pravi koalicije. . Cenzus treba postaviti na gradjanskim i demokratskim principima. Treba da konacno dobijemo gradjansko i demokratsko opštinsko rukovostvo, bez ucenjivanja sitnih politicara koji prezivljavaju na racun mocnih pojedinaca iz velikih stranaka i koje niko ne moze da kontrolise jer u sustini nemaju izborno telo.
Ako male stranke imaju poštene namere, onda treba da se utope u velike stranke slicnog programa, a ne da prave saveze zasnovane na ličnim interesima njihovih lidera.
Stranke ustvari “tvrde pazar” a anlitičari ocenuju da postoje dve grupe stranaka – one koje će sigurno na izbore samostalno i koje rade na tome da zauzmu što više prostora i nezavisniju poziciju pred izbore, i one druge koji skreću pažnju na sebe i podsećaju veće partnere da na njih treba da računaju.

Bilo kako bilo predizborne političke igre i igrice su u toku. Vrlo brzo ćemo videti ko je politički mudriji ili lukaviji .

You May Also Like

More From Author