BAČKA TOPOLA – 1999, U MARTU, NIJE PADAO SNEG, VEĆ BOMBE – “Milosrdni anđeo” trajao paklenih 78 dana

Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje


Tokom 78 dana, koliko je trajala NATO agresija na našu zemlju, poginuo je 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, ranjeno njih 5.173, desetak se i dalje vode kao nestali. Što se civila tiče, teže i lakše ranjeno je oko 6.000, među kojima je bilo 2.700 dece, a njih 79 je poginulo.
NE seća se samo onaj ko se tada nije rodio. Zaglušujući zvuk sirena zaparao je vazduh. Iz Avijana u Italiji, krenuo je let “Milosrdnog anđela”, kako je NATO nazvao svoju akciju protiv Savezne Republike Jugoslavije. Ubrzo, zatresla se cela zemlja.

Mart ove godine, obeležilo je vandredno stanje usled pandemije Corona virusa i neočekivani sneg . Za veoma kratko vreme zabeleo je krovove i puteve, i prekrio tek procvetalo drveće, na obodimaBačke Topole,prava zimska idila. Poslednje dane marta obeležila su i 249 potvrdjenih slučajeva Corone i tri smrtna slučaja, u zemlji. Ne bi se moglo reći da nam je mart mesec, baš naklonjen.
– Sutra tokom dana očekuje se prestanak padavina, a merenja će ići i do 6 stepeni. Sreda i četvrtak biće tmurni, suvi i izrazito hladni. Živa u termometru kretaće se između nule i petog podeljka. Takođe, moguća je magla, koja će se zadržati tokom većeg dela dana. Ipak, nakon ovih nekoliko pravih zimskih dana ponovo nam stiže toplije vreme. Sa Mediterana u petak dolazi topao vazduh, pa će merenja ići i preko 12 stepeni. Toplo i oblačno vreme zadržaće se i tokom vikenda, a moguće je da će pasti i kratkotrajna i slaba kiša –  kaže meteorolog “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić

You May Also Like

More From Author