KORONA ĆE, AKO POTRAJE, RAZORITI PRIVREDU BAČKE TOPOLE I OKRNJITI BUDŽET


Već sada ima prognoza da će “više njih bankrotirati nego što će se inficirati”

U opštini Bačka Topola, epidemije korona virusa, proglašeno vanredno stanje – sve o čemu se razgovara, piše i izveštava fokusirano je na epidemiju, nove mere Vlade i izmene koje to donosi u svakodnevnim životima ljudi. Pored najvećeg pitanja: javnog zdravlja i obolelih od COVID-19, epidemija i vanredno stanje imaće značajne efekte na privredu ove opštine. Minulih godina inače je privreda Bačke Topole prepolovljena sa nekadašnjih12.000 radnika u privredi i više od 3000 u vanprivredi. Najveća neizvesnost je koliko će dugo kriza trajati. Ako epidemija bude relativno brzo zaustavljena, i dugoročni efekat na privredu će biti ograničen i mogli bismo da vidimo da privreda odskoči onoliko brzo koliko je brzo i pala, tvrde ekonomisti. . S druge strane, ako se ovakva situacija nastavi do leta ili duže, posledice će biti vrlo ozbiljne, u najgorem scenariju, moglo bi da dođe do pada zaposlenosti, zatvaranja preduzeća, pada likvidnosti, kašnjenja u plaćanju dobavljačima, kašnjenja u otplati kredita, nestašica, rasta sive ekonomije,pada investicija, smanjene potrošnje, rasta i poskupljenja javnog duga, pada budžetskih prihoda, planiranih za ovu godinu na 2,72 milijardi dinara. U njemu su sadržani investicioni projekti poput izgradnje prečistača, uređenja motela, završetka pokrivenih bazena i doma učenika….pa bi mnogo toga moglo biti dovedeno u pitanje.

Da li će Corona uticati na zainteresovanost investitora u Industrisku zonu

Prema prognozama koje čujemo od stručnjaka, verovatnije je da pandemija neće dostići tolike razmere da proizvede ovakve posledice – ako se svi budemo disciplinovano pridržavali preporučenih mera.

U ovom trenutku su, najugroženiji oni sektori koji su vezani za fizičko prisustvo posetilaca budući da njima delatnost de fakto prestaje – to su hoteli, restorani, turističke agencije, autobuski prevoz, kompletan sportski kompleks (uključujući, pored profesionalnog sporta, i kladionice, teretane, organizatori koncerata i drugih događaja, bioskopi,manikiri, frizeri, kursevi itd, kao i firme čije se poslovanje naslanja na sve ove grane. Naravno i veliki broj malih privrednika i preduzetnika koji zapošljavaju do desetak radnika či će posao prestati zbog smanjene zaiteresovanosti potencijalnih kupaca ili korisnika usluga.

You May Also Like

More From Author