“BILO JEDNOM JEDNO POZORIŠTE” NAGRADA PAKET 500.000 FORINTI

Predsednik opštine Adrian Satmari i zameniku predsednika Skupštine opštine Nimrod Tomik u znak priznanja za osvoju nagradu na prigodnom prijemu ugostili su , kao predstavnika Muzeja, Tibora Vaštaga menažera projekta. Toko razgovora Vaštag je preneo detalje sa svečanost i u razgovoru sa domaćinima , govorio o revitalizaciji izložbe, njenom prenosu u internet prostor .Izložba je inače omaž Sreskom mađarskom narodnom pozorištu (koje je delovalo u Bačkoj Topoli od 1949. do 1959. godine) povodom 70-godišnjice od njegovog osnivanja.OŽBA „Bilo jednom jedno pozorište“ Muzeja opštine Bačka Topola proglašena izložbom godine u Mađarskoj.

Za prestižno priznanje „Izložba godine“ koju dodeljuje Društvo „Pulski” – Udruženje mađarskih muzeja iz Budimpešte – najznačajnije  organizacija muzejske struke u Mađarskoj,  po prvi put ove godine  mogle su da se nadmeću i  prekogranične izložbe s mađarskom tematikoma.  Za najbolju u kategoriji postavki s budžetom do dva miliona forinti (oko 650 hiljada dinara) proglašena je izložba  „Bilo jednom jedno pozorište…“ autora Ildiko Banči i Tamaša Olaha, u zajedničkoj realizaciji Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada i Muzeja opštine Bačka Topola.

Izložba je omaž Sreskom mađarskom narodnom pozorištu, koje je delalo u Bačkoj Topoli od 1949. do 1959. godine, a postavljena je povodom sedam decenija od osnivanja.

-Ova izložba kreativnim sredstvima predstavila publici osnivanje, specifičnost i delanje ovog veoma značajnog pozorišta, koje već decenijama živi samo u uspomenama – kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Priznanje su Nacionalnom muzeju u Budimpešti primili  koautor  postavke  Tamaš Olah, i rukovodilac projekta izložbe Tibor Vaštag. Muzej u Topoli dobio je kao nagradu paket usluga digitalizacije vredan 500.000 forinti.

You May Also Like

More From Author